Vybíráme varnou desku 2.díl

Vybíráme varnou desku 2.díl

Rozhodli jsme se vařit na elektřině, stále však váháme, zda zvolit sklokeramickou desku, nebo si připlatit za indukční.

18369×

V minulém díle jsme si představili plynové varné desky a také elektrické litinové plotny. Nyní si představíme další dva typy varných desek, které jsou závislé na dodávce elektrické energie.

Sklokeramická varná deska

Ať už samostatná varná deska v cenách od šesti tisíc korun, nebo sporák za nejméně sedm tisíc vybavený sklokeramickou deskou dělá radost nejedné kuchařce. Velmi praktická je totiž jejich údržba. Po vaření desku stačí otřít vlhkým hadříkem, v případě potřeby se dá proměnit i v pracovní plochu na které můžeme uválet těsto. Samozřejmě ale není vše tak růžové.

Sklokeramická varná deska má narozdíl od té plynové obtížnější regulaci teploty. Při jejím používání dochází též k tepelným ztrátám. Topná spirála totiž nejprve ohřívá sklokeramickou desku a až od ní se zahřívá obsah hrnce. Proto se například doporučuje, vypnout varnou desku již 5 minut před plánovaným koncem vaření, varná plocha je totiž stále horká a vychládá pomalu, pokrm tak "dojde". Jistě si můžeme domyslet, že je také poměrně nebezpečný fakt, že se může o varnou desku v nestřeženém okamžiku někdo spálit.

Z hlediska efektivnosti vaření je sklokeramika podle řady "výzkumů" rychlejší než plyn. Uvádí se, že sklokeramická varná deska zvládne uvařit 2 litry vody asi za 8 minut. Plyn pak za 10 minut.

Nyní trochu laických počtů. Příkon běžné elektrické plotýnky je 2 kW, cena 1kW elektrické energie je asi 4 koruny. Plynový sporák běžně spotřebuje také asi 2kW energie, cena 1kW plynu je však asi 2 koruny. Stejné jídlo uvaříme na elektrické plotýnce za 60 minut, na plynu za 75 minut. Jídlo připravené na elektřině nás bude stát 8 korun, na plynu 5 korun.

Indukční varná deska

Pro ty, co mají na investici do varné desky více než 20 tisíc korun je možná indukční deska jednoznačnou volbou. Bezpečnost, hospodárnost, snadná údržba. To vše hraje do karet indukční varné desce. Velkým plusem je zejména to, že indukčním ohříváním se otepluje jen a pouze dno nádoby, ve kterém vaříme. Indukční deska je tak v krátké době po sejmutí hrnce chladná. Pokud nám vzkypí mléko, nehrozí, že by se připeklo k varné desce.

I indukční vaření má však své mušky. Dno varné nádoby totiž musí být feromagnetické, neboli jakmile neobsahuje železo, nezahřívá se. Vhodné jsou hrnce a pánve smaltované, nerezové či litinové. Nejsme-li si jistí, lehce můžeme naše rendlíky vyzkoušet magnetem. Pokud drží na dnu nádoby, neměl by být s vařením na indukci problém. Přesto se doporučuje, že když už investujeme do indukční desky, měli bychom si koupit i nové vhodné nádobí.

Na indukčním vařiči neuspějeme s nádobím hliníkovým, měděným, skleněným, keramickým či teflonovým. Také nádobí, které sice je vyrobené ze železa, ale je značně opotřebené a má nerovné dno nám dobrou službu neudělá.

Zbývá, říci si něco o energetické a finanční výhodnosti indukčního vaření. Indukční plotýnka může mít příkon až 2kW, 2 litry vody se přitom uvaří již za 4 minuty. Indukční vaření je tedy o polovinu hospodárnější než vaření na sklokeramické desce. Vzhledem k plynu je však po finanční stránce již jen o pětinu méně náročná.

V úvahu tedy musíme vzít, za jak dlouho se nám náklady na pořízení indukční varné desky vrátí, navíc v případě, kdy budeme muset dokupovat ještě nové kusy nádobí. Nemůžeme-li se stále pro konkrétní druh rozhodnout, výrobci nám celou věc usnadnili tím, že uvedli na trh varné desky, které kombinují oba typy ohřevu, případně můžeme investovat pouze do jednoplotýnkového indukčního vařiče. Dokonce si, v případě, že se nechceme úplně vzdát ani plynu, můžeme pořídit i desku s kombinací plynových hořáků a elektrické sklokeramické desky.

Foto: Profimedia

user-icon

autor Michy