Vegetariánství je svobodnou volbou člověka, která vyžaduje zodpovědný přístup. Jestliže si svědomitě sestavujeme a plánujeme svůj jídelníček, nehrozí nám žádná závažná zdravotní rizika.
Lidé, kteří dodržují vyváženou vegetariánskou dietu, trpí podle průzkumů až o polovinu méně než ostatní populace, nemocí srdce a krevního oběhu, nižší pravděpodobností onemocněním rakoviny, mrtvice, infarktu nebo nízkým rizikem onemocnění cukrovkou. Nižší obsah tuků ve vegetariánské stravě s sebou přináší i zdravotní pozitiva jako je nižší krevní tlak, snížený výskyt cukrovky, obezity, rakoviny prostaty, tlustého střeva a konečníku. Diety, které jsou předepisovány pacientům trpícím nemocemi výše uvedenými, se velice podobají jídelníčku vegetariánů. Jídelníček bez masa pomáhá vegetariánům vyvarovat se příjmu toxických látek jako jsou růstové hormony, stopy zárodků nemocí a antibiotik.Ve většině případů je prokázáno, že vegetariáni častěji volí bio-potraviny, jedí méně konzervovaných výrobků a polotovarů - svůj organismus tak méně zatěžují.
Při nevyvážené stravě může dojít k nedostatku vitamínů (B2, B12, D), vápníku, železa, zinku, jódu, selenu, nenasycených omega-3 mastných kyselin, aminokyselin a hlavně bílkovin.Všechny tyto látky se dostávají do organismu při konzumaci masa a produktů živočišného původu. Tělo tyto látky sice přijímá i v rostlinné stravě, ale jejich podíl je menší. Proto je třeba dbát na pravidelný přísun v dostatečném množství. Nízká hladina vitamínu B12 může vést ke zvýšené hladině homocysteinu - aminokyseliny, která vyvolává riziko nádoru nebo zvyšuje riziko výskytu Alzheimerovy choroby, depresí, poruch mozku, revmatismu, alergií a astmatu. Může vést i k potratům nebo nedostatečnému vývoji plodu.Vegetariánům se proto doporučuje konzumovat potraviny obohacené o tento vitamín. Především těhotné a kojící vegetariánky by měly konzumovat i potravinové doplňky obsahující vitamín B12. Vitamin B12 přímo ovlivňuje tvorbu červených krvinek a vývin i zdraví nervové soustavy. Aminokyseliny jsou základním kamenem bílkovin, které jsou nepostradatelné pro každého člověka. Rozlišujeme 20 základních aminokyselin, z nichž 8 musíme našemu tělo dodávat výhradně stravou.Pokud nějaká z těchto aminokyselin tělu chybí, organismus nemůže využít dostatečně ani zbytek kyselin a dochází k deficitu v zásobení bílkovinami. Hlavním zdrojem bílkovin se pro vegetariány stala sója. Ta však nestačí pokrýt potřebný denní příjem. Dalším zdrojem jsou luštěniny, obiloviny, tofu, apod. Lakto-ovo-vegetariáni jsou ve výhodě, protože jim se zásobením těla bílkovinami pomáhají vejce a mléčné výrobky.
Dětské tělo si z 20-ti základních aminokyselin nedokáže vyrobit celou polovinu, proto je nezbytně nutné dodávat jim je stravou. Dětský organismus je ve vývinu a vykazuje vyšší potřebu bílkovin než dospělý člověk Při jejich nedostatku dochází až k nenapravitelným chybám ve vývoji orgánů a obranyschopnosti organismu.Ani sami lékaři se nedokáží shodnout, zda je vegetariánství vhodné i pro děti. Jsou známy i případy úmrtí či trvalého poškození fyzického nebo mentálního zdraví dítěte, a to následkem jednostranné vegetariánské diety. Lékaři proto doporučují, aby dítě nejméně prvních 6 - 8 let života konzumovalo alespoň mléčné výrobky. Radí rodičům, aby dětem alespoň občas připravili pokrm obsahující maso. Doporučují rodičům-veganům, aby přešli na lakto-ovo-vegetariánskou stravu. Známe jsou i případy, kdy děti vykazují lepší fyzické zdraví a odolnost než jejich vrstevníci. Mnoho vegetariánských rodičů totiž klade větší důraz na celkové složení jídelníčku než tomu bývá v rodinách s nepříliš rozmanitou stravou.
Na otázku lékařům, jestli je vegetariánství zdraví prospěšné, můžeme dostat odpověď: Ano, pokud...
Stejnou odpověď ale můžeme dostat i při otázce na jakýkoli jiný způsob stravování.
Foto: Profimedia
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena