Jistě už máte rozmyšleno, kolik druhů vánočního cukroví letos upečete. Při nákupu surovin jste se určitě dostali i k výběru koření. Právě proto si zopakujeme, bez kterých druhů koření by nebyly Vánoce pravými svátky.
Právě anýz, badyán, skořice, muškátový oříšek, kardamom, nové koření, hřebíček, zázvor a vanilka jsou s Vánocemi nerozlučně spjaty, protože vám krásně provoní byt a navodí tu správnou vánoční atmosféru. Přibližme si tedy jejich základní vlastnosti, použití, a také si poradíme některé triky. Tady je naše první část o anýzu, badyánu, skořici a muškátovém oříšku.
Anýz pochází z jižního Ruska, severní Afriky (Egypt), Indie a Mexika. Roste na péřovité rostlině, z rodiny petržele a mrkve, dorůstající až 0,6 metru. Sklízí se plod v době zrání, z něhož se mlácením oddělují semena vzhledem podobna kmínu. Právě ty používáme v kuchyni.
Anýz má sladkou aromatickou vůni. Sladká chuť je podobna lékořici.
U nás se používá především při pečení vánočního cukroví. Dále se přidává do sirupů a bonbonů proti kašli, při nakládání řepy, zavařování kompotů, do aromatických nápojů, při pečení chleba. V čínské a indické kuchyni se používá do masitých jídel.
(doba přípravy 60 min)
Vylouhovaný anýz tlumí bolesti, pomáhá při proti žízni, zvracení. Má povzbudivé účinky, u těhotných žen podporuje tvorbu mléka, chuť k jídlu. Pomáhá při očních chorobách, potížích se slezinou, bolestech břicha. Má skvělý účinek na rány, vředy a horečku.
Anýz kupujte raději méně a častěji. Semena brzy ztrácejí chuť. Větší kousky zjemněte mletím a chuť můžete zvýraznit pražením nasucho.
Badyán pochází z Číny a Ruska. Je to plod stálezeleného stromu (hvězdička).
Vůně badyánu je podobna anýzu. Chuť je příjemně kořenně nasládlá, ale jemnější než ostrý anýz.
Převážně se přidává do pečiva, perníků, kompotů, povidel, do svařeného vína, sladkých jídel. Slouží k přípravě bylinných čajů, míchaných nápojů, likérů a směsi koření.
Rychlé medové perníčky (světlé)
(doba přípravy 120 min)
Badyán podporuje trávení a celkově zklidňuje. Používá se při výrobě sirupů proti kašli a při osvěžení dechu.
Celé koření má dlouholetou životnost.
Pochází z Indie a Číny, ale nejlepší se pěstuje na Srí Lance. Aromatická sušená kůra ze stálezeleného stromu. Rozlišujeme skořici čínskou a právě skořicovník cejlonský, který roste na Srí Lance.
Skořice má sladkou, příjemně exotickou vůni a teplou sladkou chuť.
Hlavně při přípravě sladkých pokrmů, při pečení cukroví, štrúdlů, při zavařování ovoce, v likérnictví. Skořice se ale používá i v parfumerii a jako příchuť při výrobě čokolády.
(doba přípravy 45 min)