
11. listopadu by měl přijet svatý Martin na bílém koni. S ním jsou spojeny především svatomartinské slavnosti, které znamenají spoustu dobrot na váš stůl.
Tradice svatomartinských slavností pochází ze dvora Josefa II., kde se vždy touto dobou začínala ochutnávat nová úroda.
Vinařům končívala služba, všechny hrozny už byly zpracované a vína odpočívala ve sklípcích. Svatomartinská vína jsou tedy ta, která zrála jen několik týdnů, jsou svěží a ovocitá.
K jejich ochutnávání samozřejmě neodmyslitelně patří i hodování. Odtud tedy pochází svatomartinská husa nebo koláče.
Na svatomartinskou tabuli rozhodně patří pečená husa nebo kachna, knedlík, zelí a pro mlsné jedlíky samozřejmě koláče. Dobré recepty na tyto tradiční jídla samozřejmě naleznete i na Vaření.cz.
Svatomartinská vína můžeme považovat za tuzemskou obdobu slavnějšího francouzského svátku beaujolais.
Pod značkou Svatomartinské se mohou prodávat pouze bílá vína odrůd Müller-Thurgau a Veltlínské červené rané a klarety, růžová a červená vína odrůd Modrý Portugal a Svatovavřinecké.
Jednotlivá vína se můžou vyrobit z každé jednotlivé odrůdy či z libovolné směsi (cuvée) uvedených dvou odrůd.
Jak na tradiční svatomartinské rohlíčky, jaké těsto zvolit a čím je naplnit?
Vedle svatomartinské husy a mladého vína patří k tradičním podzimním pochoutkám svatomartinské rohlíčky. Plní se mákem, ořechy nebo povidly a ze stolu mizí závratnou rychlostí!
Svatomartinská husa: Jak ji péct, aby byl výsledek perfektní?
Dobře upečená husa není vůbec složitá záležitost. Pečení má však jedno důležité pravidlo, které se nevyplatí obcházet. Husa by se měla péct tak dlouho, aby se z ní vypeklo co nejvíce sádla. Ale ne zase příliš dlouho, aby se nevysušila. na co se zaměřit, aby svatomartinská husa byla dokonalou ozdobou sváteční tabule i nazapomenutelnou pochoutkou?
Autor:redakce
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena