Sladké chodské koláče

Koláče, na které se zbíhá slina, ještě jste je ani nedali péct.


4.339x
0
3×

Postup přípravy

V míse rozetřeme droždí s cukrem, 2 lžícemi mouky a 4 lžícemi mléka na řídkou kašičku - kvásek, který necháme v teple vzejít.

Vlažné mléko (popřípadě smetanu) osolíme a rozkvedláme v něm vejce. Do vzešlého kvásku nasypeme mouku, přilijeme rozpuštěné máslo a mléko s vejcem a zpracujeme těsto. Těsto poprášíme moukou, mísu překryjeme utěrkou a necháme v teple vykynout.

Mletý mák podusíme s mlékem, osladíme ho, zahustíme strouhaným perníkem a ochutíme vanilkovým cukrem, skořicí a citronovou kůrou. Tvaroh smícháme s vejcem, žloutkem, cukrem a špetkou muškátového květu. Do náplně můžeme přidat překrájené rozinky. Povidla smícháme s cukry, rozředíme rumem a ochutíme metým badyánem.

Z vykynutého těsta uděláme na pomoučněném vále bochánky, které rozválíme na kola o velikosti plechu. Okraje trochu zvýšíme. Kola přeneseme na plech vyložený pečícím papírem, kde je ozdobíme nádivkami. Postupujeme od středu ke kraji a nádivky střídavě nanášíme do kruhu. Celé koláče potom ještě ozdobíme mandlemi a rozinkami.

Okraje těsta potřeme rozšlehaným vejcem. Chodské koláče pečeme v předehřáté troubě dokud okraje nezezlátnou.

V ingrediencích si tedy ještě doplníme vejce na potření, mandle s rozinkami na ozdobu, vanilkový cukr do náplně 1 a koření do náplní - muškátový květ a badyán.


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Sladké chodské koláče

Zpět na recept