Domácí valašské frgále

Tradiční recept na výborné koláče, ale hodné pracné.


3.04x
120 min

Ingredience

těsto

100 golej
1 lžičkasůl
6 ksžloutek
0.5 lmléko
100 gdroždí
4 lžícecukr moučka
250 ghladká mouka
750 gpolohrubá mouka
1 balíčektuk na pečení

náplň 1

olej
mletá skořice
polohrubá mouka
švestková povidla
mletý hřebíček
sušené hrušky
mletý badyán

na potření

2 ksvejce
vejce
100 gmáslo
rum
vanilkový cukr

náplň 2

1 ksvejce
100 gmáslo
1 lžícerum
1 hrstrozinky
2 kostkyplnotučný tvaroh

drobenka

300 gmáslo
150 gcukr moučka
150 ghladká mouka
150 gpolohrubá mouka

podle potřeby

sádlo

Postup přípravy

Z trochy vlažného mléka, lžíce cukru a droždí připravíme kvásek a smícháme ho s hladkou a polohrubou moukou, solí, cukrem, mlékem, olejem, tukem na pečení, celými vejci a žloutky. Těsto propracuje dohladka a necháme vykynout. Těsto minimálně ještě jednou promícháme a necháme znovu vykynout.

Mezitím připravíme náplně a posypku z hladké a polohrubé mouky, cukru moučka a rozpuštěného másla. Na hruškovou náplň sušené hrušky namočíme, povaříme a nakonec jemně pomeleme. Vývar z hrušek nevylijeme, později jej smícháme s pomletými hruškami. Nachystáme trochu jíšky - polohrubá mouka a olej. Stačí jen mouku rozpustit v oleji, nesmažíme do růžova. Jíšku s vývarem vmícháme do mletých hrušek a vznikne pyré, které ještě promícháme se švestkovými povidly v poměru 2/3 : 1/3.

Švestková povidla se přidávají hlavně kvůli tmavší barvě. Pokud jsou povidla tuhá, rozvaříme je předtím v kastrůlku, aby se to dobře spojilo. Nakonec do směsi přidáme podle chuti badyán, skořici a hřebíček. Vše použijeme mleté, největší část koření tvoří badyán.

Pokud máme pouze čerstvé hrušky, uděláme si z nich povidla tímto způsobem. Doporučuji den předem hrušky zbavit jádřince, neloupat a povařit doměkka. Poté hrušky scedíme, rozmixujeme, předáme na pekáč do trouby předehřáté na asi 150 °C a pečeme 3 - 4 hodiny. Po vystydnutí připravujeme hruškovou náplň podle výše uvedeného návodu, tedy přidáme jíšku atd.

Na tvarohovou náplň smícháme plnotučný tvaroh s rozpuštěným máslem, vejcem, rozinkami a rumem.

Dále si připravíme plechy. Babička má kulaté plechy (asi průměr 30 cm), které tence vymažeme sádlem, protože těsto je dost tučné. Já si pořídila plechy na pizzu také o průměru 30 cm, plechy mají děrované dno, které překrývám pečícím papírem.

Kynuté těsto rozdělíme na bochánky (asi 220 g), které opět necháme vykynout. Bochánky přendáme na plech a rozválíme malým jednoručním válečkem (rozťapkáme) od středu až po kraje plechu na tenko. Kraje těsta potřeme rozšlehaným vejcem a na těsto rozetřeme náplň podle chuti, přitom necháme asi 1/2 cm okraje. Nakonec posypeme drobenku a dáme opět trochu kynout.

Troubu rozehřejeme na 200 - 250 °C a jednotlivé plechy s frgály pečeme každý tak 6 minut, až jsou okraje dozlatova. Po vytažení frgálů z trouby ještě potřeme lehce okraje sádlem. Po vychladnutí (nejlépe až večer) zalijeme koláče rozpuštěným máslem s trochou rumu a vanilkového cukru. Máslem opravdu nešetříme.

Domácí valašské frgále po vychladnutí nakrájíme a podáváme na stůl jako výborný jemný moučník.


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Domácí valašské frgále

Zpět na recept
Druh jídla
Moučníky
Národní kuchyně
Česká

Dostávejte recepty e-mailem

Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.

Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2021. Všechna práva vyhrazena