Domácí valašské frgále

Tradiční recept na výborné koláče, ale hodné pracné.


3.04x
120 min

Ingredience

těsto

100 golej
1 lžičkasůl
6 ksžloutek
0.5 lmléko
100 gdroždí
4 lžícecukr moučka
250 ghladká mouka
750 gpolohrubá mouka
1 balíčektuk na pečení

náplň 1

olej
mletá skořice
polohrubá mouka
švestková povidla
mletý hřebíček
sušené hrušky
mletý badyán

na potření

2 ksvejce
vejce
100 gmáslo
rum
vanilkový cukr

náplň 2

1 ksvejce
100 gmáslo
1 lžícerum
1 hrstrozinky
2 kostkyplnotučný tvaroh

drobenka

300 gmáslo
150 gcukr moučka
150 ghladká mouka
150 gpolohrubá mouka

podle potřeby

sádlo

Postup přípravy

Z trochy vlažného mléka, lžíce cukru a droždí připravíme kvásek a smícháme ho s hladkou a polohrubou moukou, solí, cukrem, mlékem, olejem, tukem na pečení, celými vejci a žloutky. Těsto propracuje dohladka a necháme vykynout. Těsto minimálně ještě jednou promícháme a necháme znovu vykynout.

Mezitím připravíme náplně a posypku z hladké a polohrubé mouky, cukru moučka a rozpuštěného másla. Na hruškovou náplň sušené hrušky namočíme, povaříme a nakonec jemně pomeleme. Vývar z hrušek nevylijeme, později jej smícháme s pomletými hruškami. Nachystáme trochu jíšky - polohrubá mouka a olej. Stačí jen mouku rozpustit v oleji, nesmažíme do růžova. Jíšku s vývarem vmícháme do mletých hrušek a vznikne pyré, které ještě promícháme se švestkovými povidly v poměru 2/3 : 1/3.

Švestková povidla se přidávají hlavně kvůli tmavší barvě. Pokud jsou povidla tuhá, rozvaříme je předtím v kastrůlku, aby se to dobře spojilo. Nakonec do směsi přidáme podle chuti badyán, skořici a hřebíček. Vše použijeme mleté, největší část koření tvoří badyán.

Pokud máme pouze čerstvé hrušky, uděláme si z nich povidla tímto způsobem. Doporučuji den předem hrušky zbavit jádřince, neloupat a povařit doměkka. Poté hrušky scedíme, rozmixujeme, předáme na pekáč do trouby předehřáté na asi 150 °C a pečeme 3 - 4 hodiny. Po vystydnutí připravujeme hruškovou náplň podle výše uvedeného návodu, tedy přidáme jíšku atd.

Na tvarohovou náplň smícháme plnotučný tvaroh s rozpuštěným máslem, vejcem, rozinkami a rumem.

Dále si připravíme plechy. Babička má kulaté plechy (asi průměr 30 cm), které tence vymažeme sádlem, protože těsto je dost tučné. Já si pořídila plechy na pizzu také o průměru 30 cm, plechy mají děrované dno, které překrývám pečícím papírem.

Kynuté těsto rozdělíme na bochánky (asi 220 g), které opět necháme vykynout. Bochánky přendáme na plech a rozválíme malým jednoručním válečkem (rozťapkáme) od středu až po kraje plechu na tenko. Kraje těsta potřeme rozšlehaným vejcem a na těsto rozetřeme náplň podle chuti, přitom necháme asi 1/2 cm okraje. Nakonec posypeme drobenku a dáme opět trochu kynout.

Troubu rozehřejeme na 200 - 250 °C a jednotlivé plechy s frgály pečeme každý tak 6 minut, až jsou okraje dozlatova. Po vytažení frgálů z trouby ještě potřeme lehce okraje sádlem. Po vychladnutí (nejlépe až večer) zalijeme koláče rozpuštěným máslem s trochou rumu a vanilkového cukru. Máslem opravdu nešetříme.

Domácí valašské frgále po vychladnutí nakrájíme a podáváme na stůl jako výborný jemný moučník.


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Domácí valašské frgále

Zpět na recept