Čas výborného jídla a příjemných chvil s našimi nejbližšími je tady. K dobrému jídlu patří však i dobré víno. Existuje univerzální tip, jak správně víno vybírat.
K masům světlým volíme vína bílá a k tmavým masům vína červená. To ale není všechno, co je dobré o podávání vína na štědrovečerní večeři vědět.
Ke sváteční večeři patří přípitek.Velice vhodný je pro tuto příležitost lehký sekt, aperitiv, který dokáže povzbudit chuť i té nejuštvanější kuchařce, která již nemá na jídlo ani pomyšlení. Pokud chceme dát na doporučení sommeliéra, zapomeneme na sladké demi a zvolíme si suchý sekt (brut). Tradice velí začít celé menu rybí polévkou. Pro ty, kteří nechtějí alkohol příliš kombinovat, je tu dobrá zpráva, že sekt se hodí i k polévce. Je-li při podávání polévky již láhev sektu prázdná, můžeme k rybí polévce dále podávat vyzrálé neuburské, nebo rulandské bílé víno. K polévce zeleninové zvolíme raději bílé víno české odrůdy aurelius.
(doba přípravy 60 min)
Ať již budeme večeřet smaženého kapra nebo vepřový řízek, nebude pravděpodobně na našem stole chybět ani tradiční bramborový salát. Takto podavaný kapr a řízek jsou jídla výrazné chuti. Stejné by mělo být i víno, které k pokrmu budeme pít, aby vytvořilo harmonický a gastronomický zážitek z hlavního chodu. Proto zvolíme vína s chutí tropických a citrusových plodů s vyšším obsahem alkoholu, jako je například chardonnay. Máme-li však jako hlavní chod ryby mořské, podáváme k nim raději vína růžová.
(doba přípravy 45 min)
Ke kaprovi připravenému na černo se chuťově nejlépe hodí nově vyšlechtěná česká odrůda bílého vína malverina, která pochází z Pálavy. Houbového kubu, který se v některých rodinách připravuje na Štědrý den, výborně doplňuje bílé kořeněné víno - jako je například veltlínské zelené. Ale zrovna tak se k němu hodí již zmiňovaná marvelina.
(doba přípravy 45 min)
Všeobecně platí, že ke sladkým pokrmům a cukrovinkám jsou nejvhodnější sladká červená vína. K zákuskům si svátečně připravíme svařené víno nejlépe z modrého portugalu nebo frankovky.
Ve varné skleněné konvici smícháme 1 litr červeného vína, očištěnou kůru z půlky citronu, 1 hvězdičku badyánu a jeden svitek skořice. Směs přivedeme k varu a odstavíme. Nesmí se vařit. Do nahřátých sklenic rozdělíme oloupané a na dílky rozebrané mandarinky. Přidáme po plátku pomeranče i s kůrou, do které jsme zapíchali hřebíček. Horké víno nalijeme přes sítko do sklenic na ovoce. Horké víno dochutíme pomerančovou šťávou a podle potřeby osladíme.
(doba přípravy 20 min)
Foto: Profimedia
Autor:Michy