Sója

Sója

Pochází v jihovýchodní Asie, kde je významnou potravinou již stovky let. Až v posledních letech se sója a její výrobky dostaly dál. Obsahuje mnoho významných bílkovin a řadu jiných cenných látek. Pojďme si o sóje něco říci.

13815×

Sójové boby

Sójová bílkovina je jedna z nejhodnotnějších. Její výhodou je, že její příjem není spojený s příjmem cholesterolu a nasycených tuků. Sója také obsahuje velké množství aminokyseliny lysinu, který chybí v mnoha cereáliích. Ty mají ale zase jiné cenné látky. Proto je také dobrá kombinace sóji s jinými obilninami nebo luštěninami. Látky, které jsou v sóje obsaženy, mají význam pro růst, vývoj kostí, zubů a červených krvinek. Sója obsahuje také hodně vitamínu B, který je dobrý na nervy a kůži. Také vláknina je zde zastoupena. Sóju podáváme dobře vařenou luštěninu v různých bezmasých pokrmech, ale hlavně se používají produkty z ní.

Tofu

Je to produkt, který se získává srážením sójového mléka. Stejně tak jako sójové boby obsahuje tofu mnoho živin a vitamínů. Tofu má velice nízký energetický obsah, také obsah tuku je nízký. Obsahuje vápník, jeho množství je tak vysoké také díky technologii výroby. Tofu můžeme vařit, smažit, grilovat i dusit, nemá nijak výraznou chuť, ale tím, že jej kombinujeme s různými surovinami, tak lehce získává jejich chuť. Tofu je velice lehce stravitelné a můžeme ho podávat i malým dětem.

Sójové maso

Sójové maso jsou vlastně upravené sójové bílkoviny v různých formách. Plátky, kostky, granulát, drť a další. Sójové maso neobsahuje vůbec tuk ani cholesterol a jeho energetická hodnota je velice nízká. Nevýhoda je snad jen ta, že je zde malá využitelnost železa a jiných minerálních látek a neobsahuje vitamín B. Sójové maso by se podávat dětem, které jsou starší 2 let.

Sójové mléko

Je to vodní výluh ze sójových bobů a protože to není produkt z mléčných žláz, nesmí se pro něj používat název mléko. Výhoda tohoto mléka je, že neobsahuje vůbec žádný cholesterol, ale na druhou stranu mu mnohé živiny chybí. Vyskytly se také případy, kdy jsou lidé na sóju alergičtí, takže při minimálních potížích zajděte za lékařem. Existuje ještě mnoho sójových výrobků např. sójová mouka, omáčka nebo olej. Na trhu ve specializovaných prodejnách seženete také sójové oříšky, krémy a kávu. Ale říká se všeho s mírou.
user-icon

autor Vilienka

Podobné články
Recepty ke článku
Žena.cz