Očistíme cibuli a veškerou zeleninu, použijeme menší celer, středně velký pórek a větší mrkev. Zeleninu pokrájíme na kostičky, česnek utřeme a cibuli s pórkem nakrájíme na kolečka.
Na oleji zpěníme cibuli. Když cibulka začne zlátnout, přidáme veškerou zeleninu a koření a restujeme asi 7 minut. Pak podlijeme vodou, přidáme vařené sojové boby a dusíme, dokud zelenina není částečně rozvařená. Pak vmícháme v trošce vody rozmíchaný škrob, necháme přejít varem a můžeme podávat. Pokud nemáme dýňová semínka, nevadí, chuť to neovlivní. Přidávám je do jídel pro zdraví.
Sója se zeleninou je dobrá jen tak, ale lze ji podávat s rýží, chlebem či jinou přílohou.
Čas přípravy je uveden bez doby potřebné k uvaření bobů. Ty si vařím dopředu na 2 - 3 jídla. Pokud je vaříme v den, kdy je chceme použít, je potřeba je začít vařit asi 2 hodiny před tím, než se pustíme do vaření jídla. Místo umeocta lze přidat jablečný či jiný. Protože je umeocet dost slaný, tak s jiným druhem octa je potřeba jídlo trochu přisolit.