Z historie slunečnice a slunečnicového oleje
Slunečnici pěstovali již původní indiánští obyvatelé Ameriky. Z této rostliny sbíraly semena, ze kterých pekli jistý druh chleba a také z nich získáváli olej. Ten se používal k vaření, regeneraci pokožky a vlasů. Slunečnicový olej se však používal i k přípravě barev na tělo v období nepokojů válek.
V dalších letech byla slunečnice rozšířena i do Evropy. V roce 1830 byl na Ukrajině údajně založen první mlýn na zpracování slunečnicových semen do podoby oleje. Odtud se rozšířila slunečnice a výroba oleje i do východní Evropy a Ruska.
Slunečnicový olej dnes
Dnes se slunečnicový olej vyrábí především ve Francii, jihovýchodním Rusku a dalších jihovýchodních zemích, které jsou velkými pěstiteli slunečnice. Na trhu se však objevuje především slunečnicový olej rafinovaný. Ten se používá jako klasický stolní olej, ale slouží i k výrobě majonéz a margarínů. Slunečnicový olej lisovaný za studena je spíše olejová specialita.
Složení slunečnicového oleje
Slunečnicový olej obsahuje nasycené mastné kyseliny, kterými jsou kyselina stearová a palmitová (v poměru 1:1). Dále obsahuje kyselinu olejovou, nenasycené jednoduché mastné kyseliny a kyseliny linolovou a linolenovou. Kromě toho ve 100 gramech slunečnicového oleje najdeme 70 mg vitamínu E. Tedy asi 20 g oleje pokryje denní dávku vitamínu E.
Chuť a použití slunečnicového oleje
Rafinovaný slunečnicový olej má neutrální chuť a vůni. Pokud se budeme bavit o oleji lisovaném za studena, ten má lehce oříškovou vůni.
Nejčastěji používáme rafinovaný olej. Ten používáme k běžným kuchyňským tepelným úpravám jako je pečení, dušení i smažení. Díky jeho neutrální chuti jej však lze využít i ve studené kuchyni - k přípravě majonéz, marinád nebo salátových zálivek. Slunečnicový olej však není příliš vhodný na dlouhé smažení.
Skladování slunečnicového oleje
V dnešní době najdeme slunečnicový olej v každém obchodě i supermarketu, takže s nákupem by neměl být problém. Jinou věcí je ale skladování oleje. Ve spoustě domácností se totiž skladuje olej nevhodně - v původních průhledných plastových či skleněných láhvích. Pro skladování oleje jsou však vhodnější Tmavé skleněné láhve nebo i kovové kanystry. Slunečnicový olej můžeme skladovat i při pokojové teplotě, je však nutné, aby byl skladován v temnu. Díky světlu totiž olej rychleji podléhá zkáze a žlukne.
Díky své chuti a vlastnostem se slunečnicový olej dostává stále více do povědomí běžných zákazníků. Stále více totiž dáváme přednost kvalitě před cenou.
Používáte slunečnicový olej nebo dáváte přednost levnějším variantám?
Foto:
Profimedia.cz