Slunečnicový olej

Slunečnicový olej

Slunečnicový olej je jeden z velmi oblíbených zdravých olejů. Je to především díky jeho cenové dostupnosti. Olej se získává získává výhradně ze semen slunečnice, které se v našich podmínkách daří. V obchodech se však prodává především rafinovaný slunečnicový olej.

23232×

Z historie slunečnice a slunečnicového oleje

Slunečnici pěstovali již původní indiánští obyvatelé Ameriky. Z této rostliny sbíraly semena, ze kterých pekli jistý druh chleba a také z nich získáváli olej. Ten se používal k vaření, regeneraci pokožky a vlasů. Slunečnicový olej se však používal i k přípravě barev na tělo v období nepokojů válek. V dalších letech byla slunečnice rozšířena i do Evropy. V roce 1830 byl na Ukrajině údajně založen první mlýn na zpracování slunečnicových semen do podoby oleje. Odtud se rozšířila slunečnice a výroba oleje i do východní Evropy a Ruska.

Slunečnicový olej dnes

Dnes se slunečnicový olej vyrábí především ve Francii, jihovýchodním Rusku a dalších jihovýchodních zemích, které jsou velkými pěstiteli slunečnice. Na trhu se však objevuje především slunečnicový olej rafinovaný. Ten se používá jako klasický stolní olej, ale slouží i k výrobě majonéz a margarínů. Slunečnicový olej lisovaný za studena je spíše olejová specialita.

Složení slunečnicového oleje

Slunečnicový olej obsahuje nasycené mastné kyseliny, kterými jsou kyselina stearová a palmitová (v poměru 1:1). Dále obsahuje kyselinu olejovou, nenasycené jednoduché mastné kyseliny a kyseliny linolovou a linolenovou. Kromě toho ve 100 gramech slunečnicového oleje najdeme 70 mg vitamínu E. Tedy asi 20 g oleje pokryje denní dávku vitamínu E.

Chuť a použití slunečnicového oleje

Rafinovaný slunečnicový olej má neutrální chuť a vůni. Pokud se budeme bavit o oleji lisovaném za studena, ten má lehce oříškovou vůni. Nejčastěji používáme rafinovaný olej. Ten používáme k běžným kuchyňským tepelným úpravám jako je pečení, dušení i smažení. Díky jeho neutrální chuti jej však lze využít i ve studené kuchyni - k přípravě majonéz, marinád nebo salátových zálivek. Slunečnicový olej však není příliš vhodný na dlouhé smažení.

Skladování slunečnicového oleje

V dnešní době najdeme slunečnicový olej v každém obchodě i supermarketu, takže s nákupem by neměl být problém. Jinou věcí je ale skladování oleje. Ve spoustě domácností se totiž skladuje olej nevhodně - v původních průhledných plastových či skleněných láhvích. Pro skladování oleje jsou však vhodnější Tmavé skleněné láhve nebo i kovové kanystry. Slunečnicový olej můžeme skladovat i při pokojové teplotě, je však nutné, aby byl skladován v temnu. Díky světlu totiž olej rychleji podléhá zkáze a žlukne. Díky své chuti a vlastnostem se slunečnicový olej dostává stále více do povědomí běžných zákazníků. Stále více totiž dáváme přednost kvalitě před cenou. Používáte slunečnicový olej nebo dáváte přednost levnějším variantám? Foto: Profimedia.cz
user-icon

autor Vilienka

Podobné články
Recepty ke článku
Žena.cz
Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2021. Všechna práva vyhrazena