
"Trápí" vás přebytky cuket a trochu tápete, co s nimi? Vyzkoušejte tento slaný koláč, který efektně vypadá a báječně chutná! Ocení ho vegetariány, vegany i všichni ostatní.
Cuketa je jeden z nejvšestrannějších letních druhů zeleniny. Má jemnou chuť, vysoký obsah vody a téměř žádné kalorie. Navíc je v sezoně buď skoro nebo zcela zadarmo.
Právě díky těmto vlastnostem skvěle zapadne do nejrůznějších druhů těst – v cuketové buchtě nebo cuketovém perníku se postará o vláčnost. Hodí se ale i do slaných koláčů, ve kterých dodá náplni potřebnou šťavnatost.
-> Co je quiche? Upečte si francouzský slaný koláč
Při použití cukety do quiche je dobré myslet na to, že obsahuje hodně vody – obzvlášť starší plody. Proto u větších cuket raději odkrajujeme vodnatý střed a po nastrouhání či nakrájení je dobré cuketu osolit a nechat pustit vodu. Tu pak vymačkáme nebo vysušíme.
-> Perfektní cuketové polévky, které v sezóně oceníte. Kterou si uvaříte jako první?
Cuketa tvoří neutrální základ, který unese jak jemné, tak výrazné chutě. Výsledkem je pokaždé jiný, ale vždycky výborný slaný koláč, který zasytí a zároveň nezatíží.
Chuťově se k cuketě hodí červená cibule, pečená paprika, rajčata, olivy nebo sušená rajčata. Z bylinek vyniká tymián, bazalka nebo čerstvý kopr.
Na slaný cuketový koláč si připravíme: 400 g hladké mouky, 200 ml vlažné vody, 1 balení sušeného droždí, lžíci soli, 2 lžíce olivového oleje, 2 větší cukety, 3 mrkve, 1 uzené tofu, 1 balení sojové smetany, 2 stroužky česneku, sůl, pepř, himalájská sůl a bylinky.

Do mísy prosejeme hladkou mouku, přidáme vodu, droždí, olej a sůl.

Uhněteme pružné těsto, které přikryjeme utěrkou a necháme zhruba 40 minut kynout.

Cukety umyjeme a mrkev oloupeme. Cukety nakrájíme podélně na čtvrtiny a škrabkou na brambory uděláme plátky. Mrkev oškrábeme a také škrabkou vytvoříme plátky.

Uzené tofu nakrájíme na kostky, přilijeme smetanu, přidáme prolisovaný česnek, sůl a pepř a tyčovým mixérem mixujeme do hladké konzistence.

Vykynuté těsto přendáme na moukou posypaný povrch a vyválíme placku. Formu na koláč vytřeme olivovým olejem a dovnitř přeneseme těsto.

Na těsto střídavě klademe kolem dokola plátky připravené cukety.

Koláč zalijeme připravenou směsí z tofu a smetany a dáme péct do trouby na 180 °C zhruba na 45 minut.

Po upečení necháme cuketový koláč vychladnout a poté můžeme nakrájet a podávat.


Jedinečné recepty na lasagne: S mletým masem, špenátem i cuketou
Lasagne - typicky italský pokrm, který se dá připravit na nespočet způsobů. S rajčatovým základem, zapékané s bešamelem či sýrovou omáčkou, s masem i bez. Recepty jsou sice časově náročnější, ale odměnou vám bude pokrm, který opravdu chutná a zasytí. Připravili jsme pro vás 8 variant, ze kterých si určitě vyberete pro sebe tu nej.
Nejlepší recepty na cuketové placky: Smažené, pečené i vylepšené slaninou
Cuketa je velmi oblíbenou a tvárnou zeleninou, ze které se dá při vaření opravdu kouzlit. Jedním z nejoblíbenějších cuketových pokrmů jsou právě nejrůznější placky, karbanátky a zeleninové lívance. Vybrali jsme pro vás 8 skvělých receptů na placky ze samotné cukety, tak doplněné o brambory, mrkev, houby či slaninu. V případě, že se vyhýbáte smažení, máme pro vás i recept na cuketové placičky z trouby, ve fitness verzi a také jeden recept pro vegany.
Cuketový koláč s čokoládovým krémem krok za krokem
Máte úrodu cuket a nevíte co s nimi? Vyzkoušejte tento sladký cuketový koláč s čokoládovým krémem krok za krokem, který vám bude mizet pod rukama. A dopřát si ho mohou i vegani!
Autor:redace
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena