Uvítání hostů
K pocitu dobré pohody patří společnost sympatických lidí, dobré sousto a sklínka s trochou alkoholu. O silvestrovský program se ve většině rodin postará televize, ale jistě uznáte, že není nad hezkou hudbu, která doprovází hovor našich přátel, sedících v pohodlném křesle. Pokud k tomu máme připraveno vtipné pohoštění, lehké a ne příliš honosné, nepřivedeme tak do rozpaků své hosty, kteří se na čas strávený spolu s námi pávě na Silvestra těší.
Malou teplou večeři můžeme podat krátce po příchodu hostů. Zahájíme ji aperitivem a studeným předkrmem.
Studený bufet
- Co na stůl?
Ideálním řešením pohoštění pro větší společnost je studený bufet. Stůl vhodné velikosti postavíme ke zdi, aby byl přístupný ze tří stran a pokryjeme ho bílým ubrusem. Na něj srovnáme dezertní talířky, příbory, papírové ubrousky, slánky a kořenky, karafu s octem, misku s nakrájeným citronem, worcestrovou omáčku, kečup a hořčici. Vyrovnáme sem také studené mísy, saláty, pikantní omáčky, tence nakrájený chléb, slané pečivo, čerstvé ovoce, sladké zákusky a slané oříšky nebo mandle. Nezapomeneme ani na nápoje. Sklenice a skleničky umístíme na malý příruční stolek.
- Studené mísy
Studené mísy jsou vždy středem pozornosti, a proto jim věnujeme zvláštní pozornost. Vhodné jsou nářezové mísy z uzenin, studených mas a sýrů. Doplňujeme je hoblinkami nebo hranolky z másla, proužky kapie, vějířky okurek a petrželkou. Mísy nemají bát přeplněné, ale malé množství na velké ploše také působí nepříjemně.
Studená mísa má být barevně sladěná a výrazná pro oko. Plněná vejce, šunkové závitky nebo sýrové kornoutky jsou rychlé studené pokrmy, kterými vhodně doplníme nářezové mísy a mísy se studeným masem.
Obložených chlebíčků připravujeme vždy několik druhů, nepřeplňujeme je obložením a dbáme na jejich chuťovou a barevnou harmonii. Také chuťovky, miniaturní toastové a jednosoustové chlebíčky se dobře uplatní jako součást studeného pohoštění. Obložení k chuťovkám připevníme párátkem nebo ozdobnou jehlou z umělé hmoty.
Studený bufet na chatě
Připravujeme-li studený bufet ve skromných podmínkách na chatě, pokryjeme stůl omyvatelným ubrusem (dnes se nabízí spousta teflonových materiálů, které netrpí politím či umaštěním). Na prkénka dáme větší kusy salámů, moravské uzené, sýry. Do košíku připravíme nakrájený chléb a housku, do jiného zase preclíky nebo další slané pečivo. Nezapomeneme připravit také sklenice s okurkami, zavináči, červenou řepou, kapiemi apod., které si každý na volném prkénku ukrojí, kolik bude mít chuť.
Pohoštění dostane ráz odpovídající životu na chatě.
Vhodné nápoje
Sváteční pohoštění by nebylo úplné bez vhodných nápojů. Ke studeným předkrmům podáváme pivo v malých sklenkách, k teplým masitým pokrmům také pivo nebo bílé víno. Červené víno podáváme podle obliby a přání hostů. Pamatujeme na dostatečnou zásobu nealkoholických nápojů a do pití alkoholu nikoho nenutíme! Není to zdvořilé ani přátelské.
Důležité jsou teploty podávaných nápojů i pokrmů. Teplé pokrmy podáváme na stůl horké až vroucí, aby na talíři rychle nevychladly. Na druhou stranu studené pokrmy nesmí být moc přechlazené. Dbáme také na správnou teplotu nealkoholických i alkoholických nápojů, které budou podávány v průběhu večera.
Půlnoční přípitek
Po půlnočním přípitku je pro mnohé vhodná ostřejší polévka, která vzkřísí unavené zažívání. Po takové polévce už jen stačí podat kousek horkého ovaru s křenem nebo horké párky.
Na závěr
Vánoční, silvestrovský a novoroční jídelníček sestavujeme vždy po zralé úvaze. Nemá cenu nakoupit a navařit takové množství pokrmů, jehož část nakonec skončí v popelnici. Chceme jíst vybraně, ale také zdravě a s chutí.
Abychom do nového roku vykročili co nejšťastněji, netrávíme celý večer v přetopeném pokoji, u lahůdek a u televize. Vyjdeme si s přáteli a s rodinou do přírody nebo jen na malou procházku mezi krásně osvětlené domy v našich ulicích.
Užijme si poslední dny starého roku v klidu, pohodě a štěstí, pak nás v tom novém roce bude čekat o to více radosti, zdraví a přátelství. Užívejme si kouzlo silvestrovského večera!