Mnozí jsou vůči bylinkám nedůvěřiví a raději sáhnou po léku, než aby si uvařili šalvějový čaj. Je docela možné, že šalvěj někteří z nás používají, aniž by o tom měli tušení.
Šalvěj lékařská je důležitou přísadou například do zubních past, ústních vod, mýdel, šampónů, krémů, hojivých mastí. Působí dobře proti pocení a využívá se k výrobě antiperspirantů. Dezinfekční a stahující účinky bylinky jsou využity v čistících a zklidňujících pleťových vodách, přísadách do koupele a mnoha jiných kosmetických přípravcích. V potravinářství je šalvěj také hojně zastoupena, například je součástí bonbónů, žvýkaček a léčivých pastilek.
Mnohé hospodyňky dříve vkládaly do skříně mezi oděvy právě sáček se sušenou šalvějí. Ostré aroma působilo proti molům. Dnes už asi samotné listy šalvěje v šatníku nenajdeme, ale i zakoupené přípravky proti molům silné šalvějové aroma obsahují.
Šalvěj lékařská si našla své významné místo v kuchyni. Není tedy jen lékem a přísadou do kosmetických a farmaceutických přípravků, je také znamenitým kořením, používaným ve světě od středověku. Svou oblibu si získalo i ve staročeské kuchyni a v první "Domácí kuchařce" se o ní zmiňuje M.D. Rettigová.
Šalvěj používáme čerstvou, sušenou nebo i ve formě umletého prášku. Má silně kořenící, peprnou chuť a silné aroma. Proto ji do pokrmu přidáváme, tak jako například tymián a saturejku, jen v malých dávkách.
Hodí se do mastných a tučnějších jídel, nejen pro zvýraznění chuti, ale šalvějové koření dobře působí na naše zažívání . Šalvěj je vhodná k přípravě pečeného i dušeného vepřového, husího i krůtího masa. Poslouží k ochucení omáček, sýrů, masitých nádivek a paštik, k dochucení zvěřiny, masa skopového a jehněčího. Ve směsi s jiným kořením se používá také k přípravě ryb, bylinkového másla, bylinkových olejů a octů. Rozdrcené listy se mohou přidávat do těsta na pečivo a koláče.
Listy šalvěje, vejce, špetka soli, hladká mouka, strouhanka (v množství podle potřeby).
Listy krátce propláchneme ve studené vodě (nesmíme dlouho máčet), necháme okapat, rozložíme na utěrku a necháme oschnout. Pak je obalujeme jako řízek. Nejprve v hladké mouce, rozkvedlaném vajíčku, nakonec ve strouhance. Smažíme na oleji z obou stran dozlatova. Podáváme jako chuťovku, například k vínu.
Sladká obměna: Obalené šalvějové řízečky osmažíme na másle a posypeme moučkovým cukrem. Ihned podáváme.
4 - 6 kuřecích špalíčků nebo stehen, 2 lžíce olivového oleje, 1 cibule, 2 mrkve, kousek celeru, 3 stroužky česneku, několik lístků šalvěje, oregana a bazalky, 2 lžíce rajčatového protlaku, asi 60 g másla, sůl a pepř.
Bylinky nasekáme najemno. Kousky masa potřeme olivovým olejem a obalíme v bylinkách. Necháme několik hodin uležet, nejlépe do druhého dne.
Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno, očištěnou mrkev a celer rozkrájíme na nudličky, oloupaný česnek na slabé plátky. Zeleninu osmahneme na másle. Na osmaženou zeleninu nalijeme rajčatový protlak, rozložíme naložené maso v bylinkách. Osolíme, opepříme, podlijeme trochou vody a pečeme v troubě dozlatova a doměkka. Během pečení obracíme a podle potřeby podléváme horkou vodou.
Kuře na bylinkách podáváme s bramborovými knedlíky. Tímto způsobem můžeme připravit i maso králičí.
Pamatujte na své zdraví, využijte získaných znalostí o šalvěji lékařské a zkuste ji zařadit do svého bylináře i receptáře.
Foto: Profimedia
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena