
Rybíz a koláč – to je spojení, které k létu patří stejně jako bouřky a zmrzlina. Když tahle drobná kyselá kulička dozraje, je čas rozpálit troubu a pustit se do pečení. Rybízový koláč má mnoho podob a každá česká domácnost má ten „svůj“ recept.
Základ rybízového koláče může být kynutý, pečeme ho natažený na plechu nebo v pekáčku, případně tvoříme kulaté koláče. Nesmí chybět poctivá vrstva drobenky.
Nebo zvolíme rychlejší variantu – litý piškotový korpus, který krásně nasákne šťávu z ovoce a rybízová buchta na plech tak zůstane vláčná.
Protože je rybíz přirozeně hodně kyselý, pracujeme při pečení s triky, které jeho kyselost vyváží.
-> Klasika z české zahrady aneb Jak upéct rychlý rybízový koláč jako od babičky

V receptu je použit termín vaření cukru na nitku. Toho docílíme tak, že vaříme množství cukru udaného v receptu s vodou. Když se začne voda vařit, ztlumíme plamen a na mírném ohni vaříme dále. Mícháme vařečkou.
Vaříme tak dlouho, až cukrový sirup stéká z vařečky v podobě drobných perliček, vypadají jako by byly zavěšeny na slabé niti.
Na těsto budeme potřebovat:

Z vajec oddělíme bílky a se špetkou soli z nich vyšleháme tuhý sníh.

Ve větší míse vyšleháme tuk, cukr, žloutky, citronovou kůru a vyškrábnutou špetku z vanilkového lusku.

Šleháme důkladně, až je hmota hladká.

Poté po částech lehce vmícháváme prosátou mouku a tuhý sníh. V žádném případě těsto nezašleháváme elektrickým šlehačem. Používáme vařečku a stěrku, kterou suroviny zlehka vmícháváme.

Hotové těsto pomocí stěrky rozetřeme do koláčové formy, kterou jsme si vymazali tukem a vysypali hrubou moukou.

V předehřáté troubě na 170 °C koláč upečeme.

Na upečený základ rozložíme rybíz zbavený stopek.

Na sněhovou peřinu koláče budeme potřebovat 4 bílky, 125 ml vody, 200 g cukru krystal.
Z bílků, tentokráte bez soli, vyšleháme tuhý sníh.

Cukr a studenou vodu svaříme na nitku.

Do tuhého sněhu za neustálého šlehání lijeme po kapkách svařený cukr, dokud všechen nezašleháme. Potom ušlehanou hmotu navršíme na rybízovou vrstvu.

Takto připravený koláč dáme do trouby ještě na 5 minut zapéct.

Rybízový koláč se sněhovou peřinou je hotov a lze jej podávat jako odpolední dezert.

Recepty na rybízové koláče, které by vám něměly ujít:
Autor:redakce
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena