
Bramborový salát dělá každý jinak, někdo přidává vejce, jiný cibuli. Náš recept je pouze z brambor, kořenové zeleniny, hrášku, okurek a majonézy. A jaký je ten váš nej?
Bramborový salát je bezpochyby nejdůležitější přílohou českých Vánoc, přestože jeho podoba nemá pevná pravidla. Zapráší se po něm ale, kdykoli ho uděláte během roku, třeba ke smaženým řízkům.
Každá rodina střeží svůj hýčká svůj recept, ať už jde o výběr těch správných surovin nebo jejich poměr.
-> Jak na bezchybnou domácí majonézu a jakých chyb se vyvarovat
Moderní gastronomie pak nabízí různé způsoby, jak klasiku odlehčit, jako například:
-> Šest skvělých receptů na bramborový salát
Dále budeme potřebovat:

Brambory uvaříme ve slupce doměkka. Uvařené brambory necháme zcela vychladnout a poté je oloupeme.
Nejlépe je vaříme den předem. Zeleninu očistíme, rozkrájíme na větší kusy a také uvaříme doměkka.



Okurky nakrájíme na kostičky.

Brambory nakrájíme na kostičky, nebo použijeme děrovací sítko (je to jednodušší).
Stejně postupujeme s kořenovou zeleninou.


K bramborám a zelenině přidáme scezený hrášek a okurky.


Brambory a veškerou zeleninu spojíme majonézou.
Podle chuti přilijeme lák z okurek a plnotučnou horčici.

Bramborový salát osolíme a opepříme.

Vše důkladně promícháme. Mícháme lehkým nadzvedáváním odspodu nahoru, aby se ze salátu nestala jen lepivá směs.

A máme hotovo! Vánoční bramborový salát podáváme jako přílohu ke smaženému kaprovi a jiným rybám.
Je lepší připravit salát den předem a nechat odležet.

Recepty na bramborový salát, které se mohou hodit:
Salát z brambor a červené řepy
Lehký bramborový salát s jarní cibulkou
Jak očistit kapra, aby se zbavil chuti bahna? Stačí pár správných řezů a získáte dokonalou rybu
Kapra můžeme celkem snadno zbavit kostí i pachuti. Když víme, jak na to. V našem videonávodu se dovíte, kudy vést správné řezy a co udělat proto, aby kapří maso nechutnalo jak bláto z rybníka.
Kapr v hlavní roli aneb Jak udělat z kapra hvězdu (nejen) vánočního stolu
Ať už připravujete smaženého kapra v trojobalu, pečeného kapra na bylinkách nebo tradičního kapra na černo, jeho jemné maso chutná skvěle. Správné porcování a marinování kapra promění kapří maso v gastronomický zážitek - nejen na Vánoce!
Autor:redakce
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena