
Máte-li rádi krémové polévky, pochutnáte si. Tato je pórková a dá se připravit se smetanou i bez. Díky fotonávodu ji zvládne každý začátečník.
Pórková polévka patří k jednoduchým a vděčným jídlům. Když je pórek v ne sezóně nebo ho nakoupíme v akci, uvaříme pórkovou polévku skoro zadarmo.
V zimě ji můžeme podávat hustší jako hlavní jídlo, v létě ji můžeme odlehčit a uvařit bez smetany nebo brambor. Pórková polévka je také vhodná pro děti a dobře snáší různé obměny. Skvělá je i s hráškem, celerem nebo třeba slaninou.
-> Jak zahustit polévku a jaký je rozdíl mezi jíškou, zásmažkou a záklechtkou?
Budeme potřebovat 2 velké pórky, 3 - 4 větší brambory, 2 - 3 stroužky česneku, mletý černý pepř, majoránku, drcený kmín, sůl, 30 g másla a zeleninový vývar.

Pórek důkladně očistíme a nakrájíme na kolečka.

Brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky.

Na másle osmahneme pórek, po chvilce přidáme brambory.


Základ na pórkovou polévku bohatě okořeníme, přidáme rozetřený česnek a zalijeme 1,5 l zeleninového vývaru.

Polévku vaříme asi 20 minut, brambory musí být měkké.
Poté pórkovou polévku tyčovým mixérem dohladka rozmixujeme. Pokud chceme polévku jemnější, přidáme trochu smetany ke šlehání. Rozmixovanou polévku necháme ještě projít varem. Podle potřeby dosolíme.

Pórkovou polévku s brambory servírujeme horkou a podáváme s tmavým pečivem.

Recepty na pórkovou polévku, které by vám neměly ujít:
Autor:redakce
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena