
Tyhle brambory musíte zkusit! Jsou totiž bezkonkurenční! Pečené plněné brambory podáváme přelité smetanovým dipem a sypané zlatavou slaninou. Recept vás naučíme krok za krokem.
Pečené brambory zvládne i začátečník, jde totiž o superjednoduché jídlo. Přesto může vypadat a chutnat naprosto neodolatelně.
V některých zemích - například v Turecku, Velké Británii nebo USA - se pečené brambory prodávají jako fast food.
V Británii se prodávají jako jacket potatoes, v USA jako baked potatoes a v Turecku najdete pečenou bramboru jako kumpir – je plná másla, sýra, kukuřice, oliv a bramborového salátu.
-> Skvělé jídlo za pár korun? Zapečte brambory pokaždé jinak
Na 5 porcí pečených brambor si připravíme:

Brambory omyjeme a odrbeme kartáčkem. Slupku necháme.
Ostrým nožem brambory nařežeme na jemné plátky, ale nedořízneme až do konce, brambory musí zůstat pohromadě.

Brambory uložíme na plech vyložený pečícím papírem. Asi do 5 zářezů dáme opatrně po plátku másla.
Pokud máme máslo bylinkové a solené - tím lépe. Ale může být i klasické bez příchuti. Brambory osolíme a opepříme.
Takto připravené brambory vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C a pečeme cca 60 - 80 minut, záleží na velikosti brambor.

Nivu nakrájíme na jemné plátky, stejně tak eidam či jiný plátkový sýr. Cibulku očistíme a nakrájíme na kolečka, slaninu na kostičky.

Do zakysané smetany prolisujeme česnek.

Přidáme na jemno nasekanou petrželku, osolíme a omáčku pečlivě promícháme.
Smetanovou omáčku uložíme do chladu.

Slaninu necháme na pánvi rozškvařit. Odstavíme, až je dozlatova.

Po cca hodině pečení vyndáme brambory z trouby a do zářezů opatrně vkládáme plátky sýra, dokud nám nedojdou suroviny.
Vložíme zpět do trouby a zapékáme na funkci gril dalších 10 minut.

Upečené plněné brambory ihned klademe na talíř.

Každou pečenou plněnou bramboru překryjeme kopečkem smetanové omáčky, posypeme cibulkou a dozlatova opečenou slaninou. Ihned podáváme.

Recepty, které by vám neměly ujít:
Pečené brambory s cibulí a tymiánem
V hlavní roli brambory: Levné a rychlé recepty na celý týden
Brambory - velmi vděčná a univerzální plodina, která je oblíbenou součástí českého jídelníčku. Každý Čech zkonzumuje zhruba 65 kilogramů brambor ročně! Máme pro vás pár receptů, které s nadšením zařadíte ke svým oblíbeným.
Skvělé jídlo za pár korun? Zapečte brambory pokaždé jinak
Zapečené brambory milují snad všichni. Jsou jednoduché na přípravu a platí za levné jídlo, které navíc můžeme libovolně měnit. Jeho podobu můžeme snadno přizpůsobit naší lednici i peněžence.
Nedocenitelné brambory: Co všechno z nich můžeme uvařit?
S bramborami si vystačíte při přípravě přílohy, hlavního jídla i moučníku. Nevěříte? Brambory tvoří skvělou kombinaci chutí nejen s česnekem a majoránkou, ale i se smetanou, vajíčkem nebo povidly! Můžete je vařit, zapékat, smažit nebo je použít do těsta. S bramborami se zkrátka v kuchyni nikdy nudit nebudete.
Autor:redakce
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena