Bábovka je sladkou klasikou, která nikdy nezklame! Dnes si podle podrobného popisu a FOTO návodu upečeme bábovku olejovou podle starého babiččina receptu.
Bábovka je v české kuchyni velmi často pečeným moučníkem z třeného těsta. Příprava je jednoduchá, rychlá a díky možným obměnám uspokojí chutě každého. Těsto připravujeme nejčastěji z rostlinného tuku, vajec, cukru, mléka (vody) a prášku do pečiva. Toto jsou základní suroviny, které můžeme doplnit téměř vším dle daného receptu. Vznikne nám tak bábovka šlehačková, maková, ořechová, citronová, banánová, kokosová, pudinková, rumová, tvarohová, bábovka s rozinkami, kandovaným ovocem, čokoládou, nasekanými mandlemi. Variant je opravdu nespočet. Bábovku můžeme po upečení a vychladnutí také dozdobit libovolnou polevou, od ovocné až po tmavou či bílou čokoládovou. Při přípravě těsta na bábovku je důležité, aby měly suroviny pokojovou teplotu, jinak by se nám při míchání mohly srazit.
Na bábovku podle babiččina receptu je třeba 6 ks vajec (4 celé a 2 bílky navíc), 20 dkg cukru moučka, 20 dkg polohrubé mouky, 1 balíček prášku do pečiva, 1 balíček vanilkového cukru, 1 lžička citronové nebo pomerančové kůry, 1,5 lžíce kvalitního kakaa, 1 dl oleje a 1 dl mléka. Samozřejmě nezapomeneme na tuk na vymazání a strouhanku či hrubou mouku na vysypání bábovkové formy.
Babička vždy postupovala takto, ale můžeme samozřejmě vymíchat s cukrem jen žloutky a bílkový sníh ušlehat ze všech šesti vajec. Mouku prosejeme a promícháme s práškem do pečiva.