Tento recept na bábovku je u nás doma moc oblíbený. Vždy skvěle poslouží, když máme nadbytek zralých banánů a je nám líto je jen tak vyhodit. Navíc si tak upečeme skvělou snídani či svačinku do školy i na cesty.
3-4 ks | zralý banán |
120 g | cukr krupice |
150 g | máslo |
2 ks | vejce |
100 ml | mléko plnotučné |
1 balíček | kypřicí prášek do pečiva |
1 špetka | sůl |
300 g | hladká mouka |
podle potřeby | |
---|---|
tuk na vymazání | |
polohrubá mouka na vysypání |
Připravíme si předem veškeré suroviny tak, aby měly pokojovou teplotu. Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Z bílků vyšleháme tuhý sníh. Formu na bábovku vymažeme a vysypeme.
Změklé máslo ušleháme s cukrem, tuto část nezanedbáme, musím nám vzniknout skoro až pěna. Přidáme odložené žloutky a znovu zašleháme. Poté již přidáme ostatní suroviny - plnotučné mléko, mouku promíchanou s práškem do pečiva, špetku soli a hlavně na kaši rozmačkané zralé banány. Vše důkladně promícháme, až nám vznikne jednolité těsto. Nakonec přijde bílkový sníh, který do těsta zapracujeme jen lehoučce pomocí vařečky.
Takto připravené banánové těsto nalijeme připravené bábovkové formy a pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C až 60 minut, záleží na typu trouby. Pokud máme pocit, že už je bábovka třeba dříve upečená, vyzkoušíme špejlí. Pokud se těsto nelepí, máme hotovo.
Rychlou banánovou bábovku necháme vychladnout, vyklopíme z formy a podle chuti ještě pocukrujeme.
6 nejlepších receptů na bábovku - tradiční recepty jako od babičky
Olejová, tvarohová nebo čokoládová? Ať už vyberete jakoukoli, zaručujeme, že bábovky podle těchto receptů se podaří na jedničku. Budou krásně vláčné, nadýchané a chuťově dokonalé.
autor Michy
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2023. Všechna práva vyhrazena