3-4 ks | zralý banán | |
120 g | cukr krupice | |
150 g | máslo | |
2 ks | vejce | |
100 ml | mléko plnotučné | |
1 balíček | kypřicí prášek do pečiva | |
1 špetka | sůl | |
300 g | hladká mouka | |
podle potřeby | ||
---|---|---|
tuk na vymazání | ||
polohrubá mouka na vysypání |
Připravíme si předem veškeré suroviny tak, aby měly pokojovou teplotu. Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Z bílků vyšleháme tuhý sníh. Formu na bábovku vymažeme a vysypeme.
Změklé máslo ušleháme s cukrem, tuto část nezanedbáme, musím nám vzniknout skoro až pěna. Přidáme odložené žloutky a znovu zašleháme. Poté již přidáme ostatní suroviny - plnotučné mléko, mouku promíchanou s práškem do pečiva, špetku soli a hlavně na kaši rozmačkané zralé banány. Vše důkladně promícháme, až nám vznikne jednolité těsto. Nakonec přijde bílkový sníh, který do těsta zapracujeme jen lehoučce pomocí vařečky.
Takto připravené banánové těsto nalijeme připravené bábovkové formy a pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C až 60 minut, záleží na typu trouby. Pokud máme pocit, že už je bábovka třeba dříve upečená, vyzkoušíme špejlí. Pokud se těsto nelepí, máme hotovo.
Rychlou banánovou bábovku necháme vychladnout, vyklopíme z formy a podle chuti ještě pocukrujeme.
6 nejlepších receptů na bábovku - tradiční recepty jako od babičky
Olejová, tvarohová nebo čokoládová? Ať už vyberete jakoukoli, zaručujeme, že bábovky podle těchto receptů se podaří na jedničku. Budou krásně vláčné, nadýchané a chuťově dokonalé.
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena