Recept na koprovou omáčku krok za krokem

Recept na koprovou omáčku krok za krokem

Recept na výbornou smetanovou koprovou omáčku. Jen málo surovin zajistí lahodnou a jemnou chuť této oblíbené české klasiky.

26512×

Recept na koprovou omáčku krok za krokem

1) Připravíme si potřebné suroviny na domácí koprovku.

Budeme potřebovat 500 ml mléka, 1 kelímek smetany ke šlehání, 500 ml masového vývaru, 4 lžíce másla, 2 lžíce oleje, 5 lžic hladké mouky a 1 - 2 svazečky kopru. K dochucení nám bude stačit trocha soli, pepře, citronu a třtinového cukru.


2) Kopr opereme a odkrájíme koprové snítky. Ty opereme, osušíme a najemno nasekáme.

Nemáme-li čerstvý, použijeme sušený kopr.

3) V kastrolu si rozehřejeme máslo s trochou oleje. Vmícháme do něj hladkou mouku a připravíme světlou jíšku. Do ní vmícháme část kopru.

4) Do koprové jíšky prudce vlijeme horký vývar. Důležité je jíšku rychle a důkladně promíchat.

Základ na koprovou omáčku vaříme, dokud se nerozvaří případné hrudky. Základ koprové omáčky odstavíme z ohně a necháme asi 5 minut odpočívat.

5) Poté do omáčky vlijeme mléko a smetanu pokojové teploty, zbylý kopr a přivedeme k varu.

6) Nakonec omáčku podle chuti osolíme, lehce opepříme a ochutíme třtinovým cukrem a citronem (případně jemným octem). 

7) Takto připravenou koprovou omáčku podáváme s vařenými brambory a vejci natvrdo.

Další možností je přidat jako přílohu houskový knedlík a plátek vařeného hovězího masa.




Jemná koprová omáčka
(doba přípravy 45 min )

Karlovarský knedlík
(doba přípravy 45 min )

Domácí kynutý knedlík
(doba přípravy 2 hod )

user-icon

autor Michy

Podobné články
Recepty ke článku
Žena.cz