Recept na vynikající koprovou omáčku, ke které se skvěle hodí vařené vejce, brambory a fazolky.
2 lžíce | cukr |
50 g | máslo |
2 lžíce | ocet |
1 l | mléko |
1 list | bobkový list |
50 g | hladká mouka |
podle chuti | |
---|---|
sůl | |
mletý bílý pepř | |
muškátový oříšek | |
čerstvý kopr | |
příloha | |
6 porcí | brambory |
6 porcí | fazolky |
6 ks | vejce natvrdo |
V kastrole rozpustíme máslo a potom přidáme mouku, tak vznikne jíška, která nesmí být tmavá. Jíšku zalijeme mlékem a necháme 20 minut provařit. Během vaření vzniklý bešamel osolíme, opepříme, přidáme trochu muškátového oříšku a přidáme bobkový list. V dalším kastrole, kam nalijeme ocet, rozpustíme cukr a svaříme, až vznikne hustý sirup. Množství octa a cukru se projeví na sladkokyselé chuti omáčky. Až je bešamel hotový, přecedíme jej přes síto do sladkokyselého sirupu a dobře promícháme. Přidáme nadrobno nasekaný kopr a promícháme. Kopr se nesmí dlouho vařit, aby neztratil barvu. Brambory oloupeme a nakrájíme na kostky, v osolené vodě uvaříme doměkka. Vejce uvaříme natvrdo, zchladíme, oloupeme a rozkrojíme. Fazolky podusíme na másle. Koprovka se hodí k vařeným bramborám s vejci a fazolkami, nebo dušenému hovězímu a houskovým knedlíkem.
Videorecept: Koprovka nebo křenovka podle Anny
Mám tu pro vás jeden základ, ze kterého snadno vytvoříte obě varianty. No a to vše bez mouky!!
Budete je milovat! TOP 8 receptů na české omáčky
Co vás jako první napadne, když se řekne typicky české jídlo? Přece omáčka! Tradiční českou kuchyni si bez omáček nedokážeme představit - koprová, svíčková, rajská, ale hlavně kvalitně připravený guláš! Pojďme se podívat na ty nejlepší recepty našich čtenářů.
autor cubeec
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2023. Všechna práva vyhrazena