
Co upéct, když je sezona jahod? Třeba jahodovou bublaninu! Pojďme si společně krok za krokem připravit tento oblíbený moučník. Tahle je opravdu dokonalá!
Bublanina s ovocem je klasický letní moučník, který je synonymem slunečného odpoledne u babičky nebo letního víkendu na chatě.
Pro klasickou bublaninu je typický nadýchaný korpus, který ukrývá kousky ovoce. Nejčastěji jsou to třešně nebo jahody, případně borůvky, maliny, rybíz či meruňky. Záleží, co zrovna dozrává!

Připravíme si všechny suroviny - 2 vejce, 120 g másla, 1 hrnek krupicového cukru, 2 hrnky polohrubé mouky, 2 dl smetany na vaření, 1 balíček vanilkového cukru, 1 balíček kypřícího prášku a čerstvé jahody.

V míse smícháme mouku, cukr, vanilkový cukr a změklé máslo.

Prsty zpracujeme na drobenku. 1 hrnek drobenky si dáme stranou na pozdější posypání bublaniny.

Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků.

Žloutky přidáme k drobence v míse, přilijeme smetanu, přisypeme kypřící prášek a vymícháme hladké těsto.

Z bílků vyšleháme tuhý sníh a opatrně jej vmícháme do těsta.

Těsto na bublaninu vlijeme na máslem vymazaný a moukou vysypaný plech.

Jahody omyjeme a podle potřeby nakrájíme. Menší jahody můžeme nechat v celku, větší rozkrájet na půlky, čtvrtky nebo plátky.

Jahody hustě poklademe a do těsta trochu zamáčkneme.

Jahodovou bublaninu v závěru posypeme odloženou drobenkou.

Bublaninu vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C na 20 - 30 minut (podle typu trouby).

Upečenou jahodovou bublaninu necháme mírně vychladnout, pak nakrájíme na kostky a podáváme. Je velmi jemná, křehká a chutná výborně!

Meruňkovo-malinová bublanina s drobenkou


Veganská bublanina s lesním ovocem

Drobenkový koláč s jahodami a rebarborou krok za krokem
Rebarbora a jahody si spolu skvěle rozumí. V tomto čistě rostlinném receptu si je připravíme v podobě drobenkového koláče s vanilkovou náplní.

Recept na palačinky se smetanovo-jahodovou náplní krok za krokem
Došly vám nápady k plnění palačinek? Co takhle využít právě dozrávající jahody? Dnes vás naučíme palačinky krok za krokem se smetanovo-jahodovou náplní, která je lehoučká, osvěžující a téměř bez cukru.

Koláče z plechu: Ovocné, tvarohové i s mákem
Jaká by to byla předzvěst skvělého víkendu bez sladké vůně linoucí se z trouby. Připravili jsme pro vás 8 receptů na koláče, na které nedáme dopustit.

Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena