
Vyzkoušejte domácí přípravu hummusu podle našeho krokového fotoreceptu. -Oblíbená orientální pomazánka má vysoký obsah bílkovin, vlákniny, železa, vápníku a vitamínů je bonusem navíc.
V arabštině slovo hummus znamená prostě „cizrna“. A právě ta je jeho základem.
Na přípravě hummusu není nic složitého. Cizrnu buď namočíme přes noc do vody a druhý den uvaříme, nebo sáhneme po cizrně z plechovky.
-> Mějte ve spíži trvanlivé zásoby. Konzervy se na rychlé vaření hodí vždycky
Na hummus si připravíme 150 g suché cizrny, 1 dl vývaru z cizrny, 100 g pasty tahini (sezamová pasta), 1 středně velký citron, 3 - 4 stroužky česneku, 0,5 dl olivového oleje, 1 - 2 špetky mletého římského kmínu a podle chuti sůl.
Pastu tahini nejčastěji seženeme v prodejnách se zdravou výživou.

Cizrnu propláchneme, vsypeme do hrnce, zalijeme vodou a takto necháme přes noc stát.
V téže vodě, kterou osolíme, cizrnu uvaříme doměkka. Měla by být měkká jako máslo. Předem namočené cizrně stačí cca 1 hodina varu. Uvařenou cizrnu scedíme, vývar si ponecháme a obojí necháme zvlášť vychladnout.

Z citronu vymačkáme šťávu, česnek oloupeme.

Vychladlou cizrnu vsypeme do mixéru, přidáme římský kmín, olivový olej, studený vývar, česnek a citronovou šťávu a trochu soli.

Vše rozmixujeme na hutnou kaši.

Až po důkladném rozmixování všech surovin přidáváme tahini a znovu promixujeme do zcela hladké konzistence.
Pastu tahini nikdy nepřidáváme dříve! Hummus by nebyl tak jemný, vyšlehaný a krémovitý.


Cizrnovou pomazánku podáváme v miskách s čerstvým pečivem. Před podáváním zakápneme olivovým olejem.

Recepty na hummus, které se mohou hodit:

Cizrna jako zdroj bílkovin nejen pro vegetariány aneb hummusem to nekončí
Cizrna neboli římský hrách je velmi vděčnou luštěninou s vysokým obsahem železa, zdravých tuků a vlákniny. Při jejím použití bezpochyby platí, že málo peněz uděláme hodně muziky - lze ji použít jako hlavní chod, přílohu, může být součástí salátu, můžeme z ní připravit výbornou pomazánku či polévku, ale uplatnění najde i při přípravě placiček nebo oblíbeného falafelu - smažených cizrnových koulí. Pojďme se společně podívat na 10 receptů, které obohatí váš jídelníček.
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena