Jak si uchovat jahody i po sezóně? Tu úžasnou vůni a chuť si můžete ještě dlouho užívat v domácím jahodovém sirupu. Dnes se ho naučíme krok za krokem.
Tentokrát stačí 5 minut, jen dokud se cukr nerozpustí. Nevaříme déle, šťáva by mohla začít želírovat a to není žádoucí.
Úvodní foto: Shutterstock.com
V současné chvíli vychází čerstvé jahody asi 90 Kč za kilo. Dvě kila jahod nás tak budou stát okolo 180 Kč. Třtinový cukr, který budeme potřebovat v množství asi 1 kg (počítáme zhruba 1,2 l vyvařené jahodové šťávy), nás vyjde asi na 50 Kč, podaří-li se nám cukr sehnat ve slevě. Domácí jahodový sirup nás tak vyjde zhruba na 230 Kč.
Domácí sirupy z dostupných surovin: Výroba je víc než snadná
Jak takový domácí sirup připravit? Existují dva způsoby - za tepla či za studena. Sirup vyrobený vařením nebude mít tolik vitamínů a chuti jako sirup připravený bez zahřívání, ale na druhou stranu si můžete být jisti, že vysoké teploty zničí nežádoucí mikroorganismy a sirup déle vydrží. A zužitkovat lze vše, co příroda během sezóny z bylinek, ovoce a dokonce i zeleniny nabízí. Pojďme se společně podívat na pár prověřených receptů.
Sklízíme a zavařujeme jahody: Zkuste jahodové pyré i výbornou marmeládu
Jaro nám pomalu přechází v léto a na našich zahrádkách se to začíná červenat krásnými sladkými plody - jahodami. Kdo by odolal? Přinášíme několik tipů, jak si je nejlépe vychutnat nyní, ale také v zimě.
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena