Voňavý, sladký a poctivý – jahodový sirup si můžeme připravit doma bez barviv a aromat. Ukážeme si, jak na to, aby vydržel ve spíži a chutnal jako opravdové léto.
V kuchyni používáme nejčastěji ředěný s vodou, jako přísadu do čajů, limonád, koktejlů i do dezertů nebo jako přeliv na palačinky a zmrzlinu. Připravit ho můžeme dvěma způsoby – za studena nebo povařením.
Kromě cukru se používá kyselina citronová, která sirup nejen ochutí, ale taky prodlouží jeho trvanlivost. Někteří přidávají i trochu alkoholu, jiní sázejí na sterilizaci nebo zavaření.
Podle české vyhlášky je sirup sladký, hustý roztok cukru a ovocné šťávy a obsahuje více než 50 % hmotnostních cukru.
-> Nechte jahody zazářit aneb Jak na jahodový koktejl
Na jahodový sirup budeme potřebovat:
Na každý půllitr jahodové šťávy budeme počítat 400 g cukru.
Jahody omyjeme, očistíme od zelených částí a vsypeme do hrnce. Přilijeme 150 ml vlažné vody.
Jahody rozmačkáme šťouchadlem na brambory.
Rozmačkané jahody dáme na plotnu a za častého míchání 1 hodinu prohříváme.
Povařené jahody přecedíme přes plátýnko, budeme potřebovat jen vzniklou šťávu.
Do jahodové šťávy přisypeme třtinový cukr a znovu povaříme. Tentokrát stačí 5 minut, jen dokud se cukr nerozpustí. Nevaříme déle, šťáva by mohla začít želírovat a to není žádoucí.
Domácí jahodový sirup přelijeme do nahřátých sklenic a zavíčkujeme.
Domácí jahodový sirup ředíme podle chuti vodou, skvěle dochutí také ovocné čaje a drinky.
Recepty na sirupy, které by vám neměly ujít:
Vařený jahodový sirup se skořicí
Domácí sirupy z dostupných surovin: Výroba je víc než snadná
Jak takový domácí sirup připravit? Existují dva způsoby - za tepla či za studena. Sirup vyrobený vařením nebude mít tolik vitamínů a chuti jako sirup připravený bez zahřívání, ale na druhou stranu si můžete být jisti, že vysoké teploty zničí nežádoucí mikroorganismy a sirup déle vydrží. A zužitkovat lze vše, co příroda během sezóny z bylinek, ovoce a dokonce i zeleniny nabízí. Pojďme se společně podívat na pár prověřených receptů.
Sklízíme a zavařujeme jahody: Zkuste jahodové pyré i výbornou marmeládu
Jaro nám pomalu přechází v léto a na našich zahrádkách se to začíná červenat krásnými sladkými plody - jahodami. Kdo by odolal? Přinášíme několik tipů, jak si je nejlépe vychutnat nyní, ale také v zimě.
Autor:redakce
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena