Výborný sirup bez tepelného zpracování. Recept je vhodný nejen na jahody, ale i na jiné ovoce například maliny, třešně, rybíz, meruňky apod.
Hodnocení
4.2
/ 5 (10x)
Doba přípravy
20 min
Chutnalo
1x
Ingredience
Ostatní
Cukr2 a 1/2 kg
Voda1 a 1/2 l
Kyselina citronová5 dkg
Čerstvá jahoda2 a 1/2 kg
Postup přípravy
Ovoce očistíme, dáme do větší plastové nádoby, zasypeme kyselinou citronovou, zalijeme vodou a necháme 24 - 48 hodin louhovat. Mírné zakvašení není na závadu.
Ovoce potom scedíme přes pláténko, ale nevyhazujeme.
Do šťávy nasypeme 2 - 2,5 kg cukru a občas zamícháme, až se cukr zcela rozpustí. Můžeme přidat přípravek pomůcka ke konzervování, ale není to nutné, šťáva se nekazí.
S ovocem, které nám zbylo, stejným postupem celý proces ještě jednou opakujeme. Z tohoto množství získáme asi 8 litrů opravdu výborné šťávy.
Jahodový sirup za studena při konzumaci ředíme vodou asi 1:10.
Uvařila jsem podle receptu, do části jsem dala konzervant a tato část je v pořádku, část bez konzervantu do rána zkvasila. Příště určitě alespoň zahřeji k bodu varu.
Věra Pastuszková
jahodový sirup za studena
Přesně takto dělám všechny sirupy,akorád zahřeji k bodu varu aby se cukr rozpustil,pěnu sebírám,vydrží dlouho
Zajímavé komentáře
Komentář k receptu Jahodový sirup za studena
jahodový sirup za studena