
Sezona cuket je radost! Rozhodně je nevyhazujte ani se jim nevyhýbejte. Kromě skvělého perníku, placek, grilování z ní můžeme uvařit dokonalou polévku. Nevěříte? Zkuste to s námi podle receptu krok za krokem.
Cuketa se používá v kuchyni na mnoho způsobů. Téměř vždy se podává tepelně upravená, ale dobře chutná i syrová - třeba v cuketovém salátu.
Pojďme si dnes ukázat, jak připravit skvělou cuketovou polévku.
-> Perfektní cuketové polévky, které v sezóně oceníte. Kterou si uvaříte jako první?
Na cuketovou polévku budeme potřebovat: 40 g másla, 2 lžíce olivového oleje, 750 ml zeleninového vývaru, 1 kg mladých neloupaných cuket, dále nesmí chybět 1 velká cibule, 2 stroužky česneku, 1 sušená chilli paprička, 2 větvičky petrželové natě, sůl a pepř.
Na krutony si připravíme toastový chléb.

Na másle s olivovým olejem necháme zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli a nasekaný česnek.


Na základ cuketové polévky přidáme na plátky nakrájenou cuketu, chilli papričku a nasekanou petrželku, vše necháme 10 minut dusit.

Přilijeme dobrý zeleninový vývar a vaříme, až je cuketa měkká, stačí jí 15 - 20 minut.
Cuketovou polévku rozmixujeme dohladka a dochutíme solí, muškátovým oříškem a pepřem.

Chléb nakrájíme na kostičky a nasucho opečeme dozlatova.

Cuketovou polévku podáváme horkou s připravenými krutony. Je jednoduchá a chuťově skvělá!

Perfektní cuketové polévky, které v sezóně oceníte. Kterou si uvaříte jako první?
Cuketa je vděčná surovina, která se v kuchyni nikdy neztratí. Když se urodí ve větším množství, přichází na řadu nejen zavařování a pečení, ale i cuketové polévky. Máme pro vás několik osvědčených receptů – od klasických cuketových krémů přes výrazné variace s česnekem, sýrem nebo bramborem až po letní asijské dobroty.
Nejlepší recepty na cuketové placky: Smažené, pečené i vylepšené slaninou
Cuketa je velmi oblíbenou a tvárnou zeleninou, ze které se dá při vaření opravdu kouzlit. Jedním z nejoblíbenějších cuketových pokrmů jsou právě nejrůznější placky, karbanátky a zeleninové lívance. Vybrali jsme pro vás 8 skvělých receptů na placky ze samotné cukety, tak doplněné o brambory, mrkev, houby či slaninu. V případě, že se vyhýbáte smažení, máme pro vás i recept na cuketové placičky z trouby, ve fitness verzi a také jeden recept pro vegany.
Cuketa na talíři: Oblíbené recepty, které musíte vyzkoušet!
Cuketa - velmi tvárná a zdravá zelenina, která se dá připravit na tisíce způsobů a dokáže zpestřit každý jídelníček. Její sezóna právě vrcholí, proto vám přinášíme tipy na ty nejlepší cuketové pokrmy.
Cuketové lasagne krok za krokem. Letní oběd na jedničku
Zkuste oblíbené lasagne netradičně. S cuketou místo těstovin ve vegetariánské verzi vykouzlíte lehký a zdravý oběd, na kterém si pochutná celá rodina.
Autor:redakce
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena