Rajčata

Rajčata

Rajčata jako zelenina patří k surovinám, které jsou v kuchyni zcela nepostradatelná. Pochází z Jižní Ameriky a v Evropě se objevila v 16. století, kdy si ještě lidé mysleli, že jsou rajčata jedovatá.

12229×
Dnes patří rajčata po bramborách k nejpoužívanější potravině po bramborách. Čerstvá rajčata používáme na ozdobu pokrmů nebo jako salát. A vařená se používají většinou v kombinaci s jinými potravinami. V mnoha zemích se dnes pěstitelé snaží vyšlechtit odrůdy, které mají různé tvary nebo i barvy (známe i zelené). Následující odrůdy jsou však snadno dostupné a pro naše účely dostačující.

Rajčata "Beefsteak"

Mají velké plody a pevnou dužinu, jsou vynikající syrová do salátů, na oblohy, chlebíčky a studené mísy. Svou velikostí se hodí i k plnění a mohou se i zapékat.

Rajčata "Plum"

Jsou nejoblíbenější v Itálii, ale jsou jen sezónní. Mají tuhou dužinu, málo semínek a lahodnou chuť i vůni, nejlépe se hodí pro delší tepelnou úpravu, do omáček a dušených směsí.

Rajčata "Cherry"

Jsou to trpaslíci v rajčatové rodině. Jsou velice pevná a nemusíme je vůbec krájet. V salátech nebo na špízech vypadají výborně i jako příloha ke grilovaným masům.

Žlutá rajčata

Mají méně výraznou chuť, ale nejsou tak kyselá. Pěstují se v několika tvarech i velikostech a můžeme jimi nahrazovat červená nebo je dohromady kombinovat a docílit tak zajímavé barevnosti pokrmů. Ačkoli jsou rajčata k dostání po celý rok, nejchutnější jsou v sezóně. Existují však rajčatové výrobky a ty jsou rovnocenné náhražky. Rajčata se zavařují buď celá nebo krájená, připravuje se z nich protlak a kečup. A také používáme sušená rajčata na slunci, která mají výraznou, jakoby kouřovou chuť. Foto: Profimedia.cz
Podobné články
Recepty ke článku
Žena.cz
Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2021. Všechna práva vyhrazena