Má neutrální, jemně oříškovou chuť, což jí otevírá dveře do sladké i slané kuchyně. Quinoa je pseudobilovina, která perfektně ladí ke guláši, ragú nebo kari místo rýže, kuskusu či těstovin.
-> Vaříme do 30 minut: Kuskus pokaždé jinak
Quinou můžeme použít jako základ teplých i studených salátů, snídaňových kaší, domácích burgerů a zapečených jídel. Díky rychlé přípravě se hodí pro každodenní vaření a ocení ji i ti, kdo mají málo času.
- Quinoa skvěle poslouží jako příloha, zavářka do polévek, základ do pokrmů z jednoho hrnce i do sladkých dezertů.
- Hodí se například do salátu s pečenou dýní a balkánským sýrem i do nákypů či dokonce muffinů nebo sušenek.
- Uvařená quinoa se obecně výborně doplňuje s pečenou i syrovou zeleninou, cizrnou, lososem, tuňákem či vaječnými pokrmy. Můžeme ji použít do vegetariánských placiček a burgerů i do plněných paprik.
Quinoa pochází z Jižní Ameriky, kde ji tradičně pěstovali Inkové už před tisíci lety. Na rozdíl od obilovin je quinoa přirozeně bezlepková, je bohatá na bílkoviny, vlákninu, minerály i vitaminy, a obsahuje všech devět esenciálních aminokyselin.
-> Quinoa: Jak si na ní pochutnat?

Jak správně vařit quinou?
Quinou nejprve důkladně propláchneme, abychom odstranili hořké látky. Vaříme ji ve vodě v poměru 1 díl quinoy na 2 díly vody zhruba 15 minut, dokud se voda nevstřebá.
Hotová quinoa je nadýchaná, lehce stravitelná a připravená k dalšímu použití.
1. Quinoa salát s pečenou dýní, fetou a bylinkami
- Uvařímee quinou, necháme ji zchladnout. Mezitím upečeme v troubě pokrájenou, osolenou a opepřenou dýni s trochou olivového oleje.
- Quinou smícháme s dýní a rozdrobeným sýrem feta či balkánem.
- Nakonec přimícháme rukolu a nasekanou mátu, zakápneme citronovou šťávou a olivovým olejem.
- Podáváme ihned nebo zabalíme do krabičky na oběd do práce.
2. Vege burger z quinoy
- Quinou uvaříme. Smícháme ji s rozmačkanými nebo rozmixovanými fazolemi či cizrnou, vejcem, jemně nasekanou cibulí, strouhankou.
- Přidáme uzenou papriku a římský kmín, osolíme a opepříme.
- Ze vzniklé hmoty tvoříme placičky, které opékáme na pánvi dozlatova.
- Podáváme v housce s čerstvým salátem, domácím tzatziki a nakládanou zeleninou.
Do nemasovým burgerů se také dobře hodí zelenina, jako brokolice, mrkev nebo batáty.
3. Polévka s quinou a batáty
- Na oleji orestujeme cibulku, přidáme batáty nakrájené na kostičky, mrkev a celer.
- Zalijeme zeleninovým vývarem, přidáme propláchnutou quinou. Vaříme, až je vše měkké.
- Dochutíme česnekem, kurkumou či petrželkou.
Do polévky můžeme použít jakoukoli zeleninu, kterou máme po ruce: brokolici, květák, fazolky... Stejně tak lze quinou uvařit zvlášť a servírovat ji až rovnou do talíře s polévkou.
4. Sladká kaše z quinoy s ovocem
- Uvařenou quinou zalijeme v hrnci kokosovým nebo kravským mlékem a krátce provaříme.
- Přidáme vanilku, skořici, špetku soli, podle chuti javorový sirup nebo med.
- Podáváme se sezónním nebo kompotovaným ovocem.
Ideální snídaně, která dodá energii na celý den.
5. Zapečená quinoa se zeleninou a sýrem
- Quinou uvaříme. Smícháme ji s nasekanou pečenou zeleninou, jako jsou brokolice, cuketa, rajče.
- Přidáme jemně nastrouhaný sýr a vajíčko. Dochutíme bylinkami a česnekem.
- Přemístíme směs do zapékací misky a pečeme na 180 °C asi 25 minut – povrch by měl být zlatavý.
Quinou můžeme kombinovat i s uvařenou rýží i luštěninami.