
Quinoa je velmi oblíbená především díky snadné přípravě. Je také skvělým zdrojem vitamínů a bílkovin.
Nebojte se zařadit quinou do svého jídelníčku! Připravíme ji snadno a rychle, na slano i na sladko.
Skvělá je i pro lidi trpící celiakií či alergií na lepek, pro vegany i vegetariány. Má vysoký podíl bílkovin, proto ji ocení všichni, kdo si hlídají hmotnost. Quinoa je zkrátka skvělou kombinací kvalitního zdroje energie a nutričně hodnotných živin.
-> Quinoa: Těchto pět receptů navždy změní váš jídelníček
Z merlíku se dají jíst dokonce i listy a lze je použít například do salátu, v našich podmínkách ovšem pravděpodobně seženeme jen semena, která však mají všestranné využití.
Vybírat můžeme ze tří druhů. Nejčastěji se setkáme s bílou quinoou, ta je nejjemnější, s máslovou chutí, skvělá je však i červená s oříškovým nádechem a chuťově nejvýraznější z nich je černá. Červená a černá quinoa jsou též křupavější než bílá varianta. Z hlediska nutričních hodnot jsou však všechny druhy stejné.
-> Vaříme do 30 minut: Kuskus pokaždé jinak
Nejčastěji se quinoa vaří jako příloha, zde je tedy dobré namočit semena předem do studené vody na zhruba 15 minut a následně scedit. Poté dáme do hrnce na jeden díl quinoy dva díly vývaru.
Pohanka nemusí být jen nudnou surovinou. Vyzkoušejte videorecept na chutný pohankový pudink!
Super tip na zdravou snídani. Jen tři suroviny jsou potřeba k přípravě pohankového pudinku, který je navíc bezlepkový. Ovoce můžeme libovolně nakombinovat, zvolit podle sezóny, případně použít ovoce kompotované. Tak směle do toho, recept je velmi jednoduchý.
Rychlé recepty s bulgurem: 5 snadných jídel, která zvládnete za pár minut
Bulgur je oblíbená surovina v lehké kuchyni. Uvaříme a upravíme ho snadno a rychle, pochutnáme si na něm i zaženeme hlad. Vytvářet z nej můžeme saláty, slané nákypy nebo sladké snídaně, bulgur se dokáže přizpůsobit chutím i množství času. V tomto článku najdete 5 jednoduchých receptů, které vám usnadní všední vaření a zároveň potěší chuťové buňky
Autor:redakce
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena