Recept na výbornou čokoládovou babku
1) Příprava surovin.
2) Nejprve si připravíme kvásek, tedy do lehce ohřátého mléka (cca 40 °C) nadrobíme droždí, zamícháme s lžičkou cukru, poprášíme hladkou moukou, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě 10 minut odpočívat.
3) Do mísy si odvážíme mouku, po okrajích osolíme, uprostřed vytvoříme důlek, vlijeme vzešlý kvásek z droždí (nebo nasypeme sušené droždí s cukrem), nasypeme zbytek cukru a začneme míchat. Přidáme žloutky a změklé máslo.
4) Všechny ingredience vymísíme v hladké těsto, pokud máme k dispozici kuchyňského robota či domácí pekárnu, usnadníme si tím práci. Těsto lehce poprášíme hladkou moukou, přikryjeme čistou utěrkou a necháme na teplém místě hodinu kynout.
5) Mezitím si nasekáme lískové ořechy (případně jiné oblíbené ořechy, například pekany) a také si připravíme náplň, aby vychladla, než vykyne těsto. Připravíme si tedy máslo, čokoládu, cukr a kakao.
6) V rendlíku nebo vodní lázni rozpustíme máslo, vypneme sporák a přidáme cukr. Necháme rozpustit, následně odstavíme z plotny, přisypeme čokoládu a též necháme rozpustit. Nakonec vmícháme kakao.
7) Vykynuté těsto po hodině odkryjeme, mělo by zhruba zdvojnásobit svůj objem. Přemístíme ho z misky na moukou posypaný vál.
8) Těsto vyválíme na tenkou placku, snažíme se o obdélníkový tvar.

9) Pomocí stěrky natřeme na těsto vychladlou čokoládovou náplň, po celé ploše, téměř až do okrajů. Také posypeme nasekanými oříšky, malou část si necháme na posypání seshora.

10) Na delší straně začneme rolovat co nejtenčí roládu, snažíme se utahovat, aby vznikl dlouhý a pevně smotaný váleček.

11) Ostrým nožem nyní váleček rozřízneme podélně napůl.

12) Vzniklé dva prameny obmotáváme kolem sebe jako provaz.
13) Vzniklý zamotaný tvar přemístíme do chlebíčkové formy, případně jej lehce srazíme dlaněmi, aby se do formy vešel. Seshora posypeme zbytkem nasekaných lískových ořechů a necháme ještě cca půl hodiny dokynout.
14) Mezitím si v mikrovlnce rozpustíme máslo a poté smícháme s medem.
15) Vykynutou babku pečeme ve vyhřáté troubě cca 175 °C zhruba 35 minut.
16) Po cca 5 minutách vytáhneme babku pomocí přesahujícího pečícího papíru ven z formy na připravenou mřížku a následně pečící papír odstraníme.
Čokoládová babka a finanční náročnost
Ingredience na čokoládovou babku nás vyjdou na zhruba 150 Kč, záleží na výběru surovin.
Vyzkoušejte také:
Palačinkový dort krok za krokem
Perník s ořechy krok za krokem
Americké donuty krok za krokem
Kakaová roláda se šlehačkou krok za krokem
Perníková bábovka se švestkami krok za krokem
Čokoláda jako hlavní surovina: Dezerty a moučníky pro čokoholiky
Milujete čokoládu? Čokoláda byla vždy spojována s pocitem štěstí a v těchto pochmurných dnech si potřebujeme zlepšovat náladu. Vyzkoušejte 10 neodolatelných receptů!