Pekanové ořechy

Pekanové ořechy

Patří mezi ty méně známé druhy ořechů, každopádně bychom je neměli jen tak přehlížet.

19314×

Pěstování pekanových ořechů

Původní severoamerický strom ořechovec pekanový, jehož koruny dosahují až do výšky 25 -  40 metrů, plodí každoročně ořechy ukryté v hladké hnědé odolné skořápce. Však také indiánské slovo pekan znamená v překladu cosi jako: "K rozbití je potřeba kámen". Po vyloupnutí se pekany velmi podobají známým vlašským ořechům. Jak však upozorňují botanici, nejedná se ve skutečnosti o ořech, nýbrž o peckovici, jakou jsou například i meruňky.

Největším světovým pěstitelem jsou samozřejmě Spojené státy, které produkcí kolem 200 tisíc tun pokrývají roční spotřebu asi z 90%. Ořechovec pekanový je mimo jiné národním stromem státu Texas. Právě v tomto období, tedy od poloviny října, sklizeň vrcholí.

Čeští pěstitelští nadšenci jistě uvítali, že se podařilo vyšlechtit i odrůdy, které bez problémů přežívají i v mírných zeměpisných šířkách, především jsou více mrazuvzdorné. Těžko říci, zda se budou podobně jako původní americké druhy dožívat až 300 let.

Živiny v pekanových oříšcích

Nejvyšší podíl v oříšcích zaujímá tuk, jehož se zde nachází kolem 70%. Kalorická hodnota 100g sáčku ořechů se pohybuje kolem 2890kJ. Zanedbatelné ovšem není ani procento bílkovin, v pekanech jich je celá desetinu. Další desetinu tvoří zdravá vláknina. Další příjemnou složkou jsou provitamín A a vitamíny skupiny B. Pravidelná avšak střídmá konzumace ořechů dokáže ochránit před žlučovými kameny a dokonce snižuje i škodlivý LDL cholesterol.

Kuchyňské použití pekanových ořechů

Pekanové ořechy lze konzumovat jen tak za syrova, ale výborně doplní i sladká jídla. Přidávají se také do pralinek. Vyloupané ořechy lze skladovat dlouhé měsíce v mrazničce.

Doslova neodolatelnou pochoutkou je sladké pečivo s pekanovými ořechy a javorovým sirupem, který prodává jeden obchodní řetězec. Vyzkoušet jej můžete i vy doma, například z listového těsta. Těsto stačí rozválet, nakrájet na čtverečky, pomazat javorovým sirupem, posypat nahrubo nastrouhanými oříšky a přeložit a vytvořit jakési šátečky. Následně vršek pomažte vaječným žloutkem a upečte dozlatova.

Foto: Photos.com

user-icon

autor Michy

Podobné články
Recepty ke článku
Žena.cz
Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2021. Všechna práva vyhrazena