těsto | ||
---|---|---|
500 g | dýně Hokaido | |
480 g | hladká mouka | |
3 lžičky | sůl | |
2 lžičky | sušené lahůdkové droždí | |
1 špetka | muškátový oříšek mletý | |
omáčka | ||
3 stroužky | prolisovaný česnek | |
2 lžíce | olivový olej | |
250 g | čerstvý listový špenát | |
250 ml | rostlinná smetana | |
1 hrnek | domácí zeleninový vývar | |
1 lžička | pepř a sůl | |
1 balení | tempeh | |
na ozdobu | ||
2 hrstě | vlašské ořechy sekané |
Dýni očistíme, vydlabeme a nakrájíme na kostičky. Vložíme do hrnce s osolenou vodou a vaříme doměkka. Poté slijeme vodu a tyčovým mixérem rozmixujeme na pyré. Do vychladlého pyré přidáme lahůdkové droždí, špetku muskátového oříšku a osolíme. Postupně přidáváme hladkou mouku a uhněteme pružné těsto. Vyválíme úzký váleček, který pak krájíme nožem na jednotlivé noky. V ruce tyto noky vyválíme do oválků a můžeme ještě vidličkou udělat vroubky.
Připravené noky vložíme do vroucí osolené vody, hned promícháme a vaříme, dokud nevyplavou na povrch. Poté ještě povaříme.
Než se uvaří noky, tak si připravíme omáčku. Na pánvi rozpálíme olej a orestujeme prolisovaný česnek, poté přidáme uzený tempeh nakrájený na kostičky a opečeme ze všech stran. Poté zalijeme rostlinnou smetanou, přidáme hrnek zeleninového vývaru a vaříme do zredukování omáčky. Přidáme lžičku lahůdkového droždí, osolíme, opepříme a přidáme čerstvý špenát. Omáčku už stáhneme a nevaříme.
Na pánvi opečeme bez oleje zhruba 2 hrsti nasekaných vlašských ořechů.
Hotové noky promícháme v připravené omáčce. Dýňové noky s tempehem a špenátem při podávání posypeme ještě vlašskými ořechy.
Zdravý oběd snadno a rychle: Batátové noky se špenátem krok za krokem
Vyzkoušejte recept na domácí batátové noky s parmazánem se špenátem. Jsou skvělé!
Vaření z dýně nekončí polévkou: Zkuste dýňové noky, kompot, karbanátky i dýňovou buchtu
Dýně máslová, velkoplodá Goliáš, Chioggia, špagetová, ale hlavně jedna z nejoblíbenějších - dýně Hokkaido. Zelenina, která je velmi tvárná a dá se jen s trochou fantazie připravit na spoustu způsobů. Dýni lze zapékat, použít jako přílohu, tvořit z ní výborné noky, jemnou a nadýchanou buchtu, zavařit ji či použít klasicky - k přípravě krémové podzimní polévky. Výběr receptů, které rozhodně nezklamou.
Autor:Jitka Langeová
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena