Svátek zamilovaných se blíží, což je skvělá příležitost, jak překvapit a potěšit své blízké. A dobrotou připravenou z lásky rozhodně nic nezkazíme!
Sv. Valentýn se blíží, a tak je na čase popřemýšlet, čím letos překvapíme svého manžela, přítelkyni, maminku či kamarádku. Přestože se na nás ze všech stran sypou nejrůznější nabídky od bonboniér až po romantické pobyty ve dvou, my vám dáme tip, který nikdy nezklame. Láska bezpochyby prochází žaludkem, proto není nic jednoduššího než zapojit vlastní šikovnost, přidat pár ingrediencí a vytvořit pro naše milované něco dobrého na zub.
V České republice se svatý Valentýn slaví zhruba roku 1990 a podle statistik jej slaví asi polovina zadaných párů. Řada Evropanů tento svátek stále vnímá jako komerční svátek importovaný z Ameriky, přesto má sv. Valentýn dlouhou historii a těší se i v Evropě každým rokem větší oblibě.
Pojďme se společně připravit na tento zamilovaný den. K vykouzlení romantické atmosféry stačí pár svíček, váza s kytičkou, polštáře ve tvaru srdíčka, rozsypané okvětní lístky, červené ubrousky a nejrůznější valentýnské dekorace. A to nejdůležitější - s láskou připravené pokrmy i nápoje.
Pro recepty na sladké moučníky, dezerty i cukroví nemusíme chodit daleko. Stačí si připravit své oblíbené, jen vyměnit formy na pečení, připravit si formičky na výrobu čokolády či vykrajovátka ve tvaru srdíček.
Na Valentýna stačí přichystat i zcela jednoduchou sladkost - čokoládová valentýnská srdíčka. Na výrobu jsou ideální silikonové formičky na čokoládu, jdou snadno vyklopit a použít je můžeme i na pečení cukroví a tvorbu ledu, protože žáruvzdorný silikon je odolný teplotám od - 40 do + 230 °C (podle výrobce).
Na výrobu čokolády si připravíme 100 g čokolády na vaření a 50 g stoprocentního tuku. Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni, přidáme tuk, důkladně promícháme a tekutou směs nalijeme do formiček. Valentýnská čokoládová srdíčka necháme ztuhnout v ledničce a poté mírným tlakem na dno formičky čokoládová srdíčka vyklopíme. Čokoládová srdíčka můžeme umístit do plechové krabičky ve tvaru srdíčka a blízkého čokoládou obdarovat.
Na drink pro jednu osobu si připravíme 4 cl Martini Rosato, 10 cl brusinkového džusu, 5 cl perlivé vody, led a plátek pomeranče na dozdobení. Sklenice naplníme do půlky rozdrceným ledem. Poté postupně nalijeme do sklenic Martini, brusinkový džus a perlivou vodu. Martini Rosé můžeme na závěr ozdobit plátkem pomeranče.
Jednoduchý drink s příznačným názvem Valentýnka
Na drink pro jednu osobu si připravíme 4 cl citronové šťávy, 4 cl pomerančové šťávy, 4 cl ananasového džusu, 8 cl sody, grenadinu a led.
Do míchací sklenice vložíme pár kostek ledu a nalijeme džusy ve stejném poměru. Po důkladném promíchání v šejkru přelijeme pomocí straineru (tj. bez ledu) do předem vychlazené highball sklenice. Džusy dolijeme sodou a zastříkneme grenadinou. Cinderella drink doplníme brčkem a na ozdobu použijeme plátek pomeranče nebo ananasu.
Valentýnské cappuccino s obrázkem na povrchu? S trochou trpělivosti to zvládnete, potěšíte tak nejen chutí kávy, ale i vizuálně. Nejčastějšími motivy na cappuccinu jsou srdíčka, tulipány, rozety a jablíčka. Latte art je náročnější metoda, kterou zatím zvládají jen někteří baristé, jde o zdobení našlehaným mlékem a pěnou. Jednodušší je zdobení mletou skořicí, kakaem či hustou čokoládovou polevou. Na našlehané mléko jednoduše vytvoříme tvar srdíčka a ihned podáváme.
Foto: Sxc
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena