Počátky pěstování stromů švestky jsou datovány na období 9000-5000 let př.n.l. Díky vytvoření irigace v deltě Tigridu a Eufratu byly plantáže přetvořeny na něco podobného sadům, které mohly být řádně zavlažovány. Kolem roku 300 př.n.l. se slovo švestka objevilo v japonské poezii. Přivezli ji čínští mniši jako dar pro císaře.
Na začátku našeho letopočtu byly švestky přivedeny do dnešní Itálie ze Sýrie. Začaly být pěstovány také v okolí maďarského Balatonu. Kolem roku 1000 n.l. arabský filozof a lékař Avicenna uvedl sušené švestky jako lék ve svém „Canon Medicanae”. Kolem roku 1815 dosáhla obchodní produkce švestek v regionu Agen ve Francii v té době svého maxima. Obchod se sušenými švestkami obnovil obchodní vztahy s Anglií a dalšími zeměmi po napoleonských dobách. Pravděpodobně v roce 1834 byly švestky přivezeny do Kalifornie.
V 19. století byly sazenice švestky přivezeny do Kalifornie. Tímto způsobem vznikla odrůda, která je obzvláště vhodná pro sušení a má bohatou chuť. V současné době je právě v Kalifornii každoročně produkováno nejvíce sušených švestek.
Nyní jsou dostupné sušené švestky podobné kalifornským, ale v jiných zemích, jako je Chile nebo Argentina. Jsou nazývány kalifornské, avšak originál kalifornské švestky zůstává jediný, produkovaný v Kalifornii ve Spojených státech amerických.
Sušené švestky jsou produktem získaným sušením plodů švestky. Jsou zařazeny do kategorie ořechů a sušeného ovoce. Pravděpodobně sušené švestky pocházejí z oblasti Kaspického moře, odkud pochází i samotný strom švestky. Sušení bylo způsobem, jak prodloužit trvanlivost ovoce.
Kalifornská švestka – stručná charakteristika
Kalifornská švestka je odrůda švestky, která byla přivezena z Francie do Kalifornie během Zlaté horečky a byla očkována na divoké americké švestce. Mezi ostatními odrůdami se vyznačuje dlouhou vegetační periodou a způsobem sušení. Pěstitelé ručně pečují o stromy a zavlažují sady, aby udrželi optimální vlhkost. Švestky se suší ve speciálních tunelech, kde panují optimální podmínky pro sušení (tento proces byl během let pěstiteli vylepšován).
Sušení švestek ovlivňuje jejich vzhled, stávají se menší a silně vrásčité, ale také to ovlivňuje jejich chuť, zdůrazňuje přirozenou sladkost.
Vlastnosti kalifornské švestky
I když jsou kalifornské švestky kalorické, 100 g má 240 kcal, obsahují mnoho cenných vitaminů a minerálů a rostlinných chemických sloučenin pro zdraví. Mnoho studií ukázalo, že polyfenoly a další bioaktivní látky v nich mají pozitivní dopad na zdraví. Jaké jsou největší zdravotní výhody konzumace švestek?
Podporuje zdraví střev
Bioaktivní látky obsažené v sušených švestkách mění rozložení a složení střevní mikroflóry a chrání buňky před takzvanou karcinogenezou (změnou v DNA, která vyvolává tvorbu nádorů). Studie provedená Yang Y. a Gallaher DD. na krysách ukázala, že strava se sušenými švestkami snižuje riziko výskytu rakoviny tlustého střeva.
Sušená kalifornská švestka obsahuje stravitelné vlákniny, které podporují peristaltiku střev, což zmírňuje zácpy a usnadňuje vyprazdňování. U lidí trpících zažívacími potížemi může vyvolat mírný projímavý efekt. Malá studie provedená Nutrition-Aller, R. DA de Louis a dalšími u pacientů s IBS prokázala, že zmírnila příznaky onemocnění. Jiná studie ukázala, že nedostatek stravitelné vlákniny může přispívat k vzniku idiopatické zácpy u dětí.
Podporují zdraví kostí
Vědecká studie provedená na skupině 235 žen ve věku přibližně 61 let prokázala, že konzumace 50 g kalifornských švestek denně může zabránit ztrátě hustoty kostí u žen po menopauze již po 12 měsících pravidelného užívání. Další studie naznačují, že konzumace 50 g nebo 100 g sušených kalifornských švestek denně u žen po menopauze prevence ztráty kostní hmoty u žen s osteopenií.