Oblasti produkce kávy

Oblasti produkce kávy

Káva některé z nás provází po celý den. Je důležitá po probuzení i v podvečer, je nedílnou součástí pracovních krátkodobých setkání - coffe breaku.

3707×

Cofee break se uskutečňuje dopoledne nebo odpoledne a podává se při něm menší občerstvení v podobě výrobků studené kuchyně a užšího sortimentu nápojů.

Bez kávy se neobejdeme ani při setkávání se svými přáteli a rodinou. Káva v jakékoliv úpravě je vyžadována již dlouhé roky (pravděpodobně od 15. století) a nebude tomu dlouho jinak.

Oblasti, odkud se káva dováží

V dnešní době pochází ta nejlepší káva ze Střední a Jižní Ameriky z oblastí Kolumbie, Brazílie, Kostariky, Jamajky, Mexika, Peru, Kuby a Ekvádory, ale také z Panamy, Venezuely a Guatemaly. V převážné části jde o produkci kvalitní kávy arabica. Z oblasti Afriky jsou nejvíce zastoupeny plantáže v Keni, Ugandě, Etiopii, ale i v Angole, Zairu, Togu a na Madagaskaru a v Jemenu a Tanzánii.

Káva se dováží i z oblasti Tichého oceánu, kde jejím nejvýznamnějším producentem je Indonésie (Jáva a Sumatra), Papua-Nová Guinea, Vietnam, Laos, Srí Lanka, Filipíny a Indie.

Nejvýznamnější producenti kávy

V každé ze zmíněných oblastí se pěstuje výborná káva a každá káva má své přednosti. Některá výrazné aroma, jiná nasládlou či plnou chuť. Mezi nejvýznamnější producenty kvalitní kávy patří:

  • Brazílie - první místo na světě v produkci kávy arabica zaujímá Brazílie, je jednou z nejvýznamnějších mixtur kávy espreso.
  • Kolumbie - další místo v celosvětové produkci kávy arabica zaujímá Kolumbie. Káva z této oblasti je typická svou nasládlou chutí.
  • Etiopie - přestože mají africké země omezenou produkci kávy, má jejich káva výbornou kvalitu. Z Etiopie je tak produkována nejlepší arabica, takzvaná praná, plné chuti a s karamelovým nádechem.
  • Indie - káva z Indie je plná chuti, má nahořklý, ale pozitivní nádech a kořeněné aroma.¨
  • Střední Amerika - káva ze zemí Střední Ameriky má přívlastek "sladké a lehké kávy". Producenty je Mexiko, Salvador, Kostarika, Panama a Honduras.
  • Asie - kávovník robusta, který se pěstuje v Asii především, má také své velké producenty, a to Vietnam a Indonésii.

Na závěr

Káva byla a z části je i dnes pochutinou, o které nejen ti, kdo ji rádi pijí, ale i gastronomičtí experti vědí stále velmi málo. Ve Vídni, která je kolébkou kavárenské kultury, si však mohou odborníci na nápoje zdokonalit své sommeliérské znalosti výrobních postupů, návodů či receptur. Sídlí zde institut odborníků na kávu - Institut pro kávovou kulturu.

Foto: Pixmac.cz
user-icon

autor Michy

Podobné články
Recepty ke článku
Žena.cz
Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2021. Všechna práva vyhrazena