
Léto chceme určitě všichni trávit jinak než u plotny, proto je to období lehkých a na přípravu rychlých jídel. To ale neznamená, že bychom si během letních měsíců nechtěli pochutnat. Skvělým řešením jsou proto těstoviny, které si můžete připravit na dlouhou řadu způsobů.
Těstoviny navíc patří k pokrmům zdravého životního stylu, o ten se obvykle v létě snažíme o trochu víc než jindy. Těstoviny jsou lehce stravitelné, chutné a velmi snadné na přípravu. Obvykle jsou tím prvním, co se i děti naučí připravovat samy. Jsou navíc k dostání ve spoustě různých tvarů i barev, můžete tak s nimi doslova experimentovat a na talíři vypadají vždy skvěle a jedinečně.
S těstovinami zkrátka není žádné jídlo nudné. Jsou neodmyslitelnou součástí italské kuchyně, a to dokonce už zhruba od 13. století. Dnes rozeznáváme stovky nejrůznějších druhů těstovin. K jejich základnímu dělení patří těstoviny krátké, dlouhé, a plněné. Dále se dělí podle použitého typu mouky, například hladké, rýžové, kukuřičné, semolinové, pohankové a podobně. Těstoviny jsou dále čerstvé nebo sušené, vaječné či bezvaječné, liší se tvarem, barvou i délkou, v neposlední řadě pak i chutí a způsobem použití. K plněným druhům těstovin patří například ravioli, tortellini nebo cappelletti, k neplněným pak spaghetti, spaghettini, radiatori, bucatini, maccheroni či fusilli. Peperini, alfabetti či tagliati zase patří k těstovinám určeným do polévek. Skvělé a u nás oblíbené jsou také lasagne, které se používají k zapékání a je vskutku mnoho variací, jak je připravit.
Uvařit těstoviny není žádná velká věda. Větší hrnec naplníme studenou vodou, kterou přivedeme k varu a osolíme. Špagety vložíme do vody tak, že je lehce zatočíme, aby vytvořily tvar podobný víru. Ostatní druhy těstovin vsypeme do vody najednou, vařit by se měly všechny stejně dlouho. Těstoviny během varu několikrát zamícháme dřevěnou vařečkou nebo vidličkou. Vidlička nám také napoví, zda jsou těstoviny už hotové. Pokud jdou hranou vidličky lehce překrojit, jsou uvařené.
Al dente je italský termín pro těstoviny uvařené ne zcela doměkka, ale také ne úplně tvrdé. Termín "al dente" znamená také "na skus" nebo "na zub", takto připravené těstoviny si zachovávají svou pevnost, a buď se rovnou podávají, nebo se používají k další úpravě, jako je například zapékání nebo pečení.
Teď už ale ke konkrétním receptům. Co třeba vyzkoušet těstoviny v kombinaci se svěží chutí citronu, rukolou, která má ojedinělý říz a lahodnou sušenou šunkou čili prosciuttem? Příprava nezabere víc než dvacet minut a lahodná večeře je na světě.
Budeme potřebovat: Balíček špaget, šťávu a kůru z citronu, máslo, vodu, rukolu, prosciutto, parmezán, sůl a pepř.
Postup: Špagety uvaříme v osolené vodě a scedíme. V misce smícháme šťávu z citronu a citronovou kůru a směs nalijeme do hrnce ke špagetám. Přidáme máslo, prosciutto nakrájené na kousky a hrst rukoly. Nakonec dochutíme solí a pepřem, na talíři pak ozdobíme plátkem citronu a posypeme parmezánem.
V jednoduchosti je krása a těstovinám vskutku stačí málo, abyste z nich vykouzlili chutný i oku lahodící pokrm. Pro tento recept můžete použít těstoviny libovolných tvarů i barev.
Budeme potřebovat: Jedno balení těstovin (například fusilli), tři až pět rajčat, cibuli, kuřecí prsa, vodu, olivový olej, sůl, pepř a mletou červenou papriku, hrst bazalky.
Postup: Těstoviny uvaříme v osolené vodě a scedíme. Na pánvi na olivovém oleji orestujeme nadrobno pokrájenou cibuli, přidáme pokrájené kousky osoleného a opepřeného kuřecího masa, necháme zatáhnout a opékáme. Přidáme červenou papriku a pokrájená rajčata, necháme podusit, a nakonec přisypeme trochu bazalky, nasekané najemno. Uvařené a scezené těstoviny přendáme na talíř, přelijeme rajčatovou směsí s opečeným masem a ozdobíme celými lístky bazalky.
Těstovinové saláty jsou v tuto dobu zkrátka skvělé, hodí se k obědu i k večeři a žádný strávník jimi nepohrdne. K ozvláštnění trochou té středomořské exotiky se těstoviny skvěle doplňují s mořskými plody, my si pojďme zkusit jednoduchou verzi s krevetami.
Budeme potřebovat: 1 balení koktejlových krevet, ½ balení těstovin, kelímek bílého jogurtu, hořčici, cherry rajčata, olivový olej, sůl, pepř, šťávu z citronu a nať z mladé cibulky.
Postup: Uvařené těstoviny propláchneme studenou vodou, přidáme pár kapek olivového oleje, pokrájená cherry rajčata a nať z cibulky. Krevety opláchneme a osušíme, zalijeme jogurtem, přidáme hořčici, pepř, sůl a zakápneme citronem. Směs s krevetami přelijeme do těstovin, řádně zamícháme a můžeme podávat.
Něco pro vegetariány, a navíc milovníky sezonních surovin. Je doba cuket, a tak by byla škoda je nevyužívat. Pro tento recept se cukety hodí skvěle, a tak si jednou své oblíbené lasagne vychutnáte trochu jinak.
Budeme potřebovat: Jednu nebo dvě mladé cukety, cibuli, olej, sůl a pepř, rajský protlak, česnek, bazalku, oregano, parmezán, vodu a cca 10 plátků lasagne.
Postup: Cuketu nastrouháme nahrubo, na trošce oleje zpěníme pokrájenou cibuli, přidáme nastrouhanou cuketu, utřený česnek, bazalku, oregano a krátce orestujeme. Vmícháme protlak a zalijeme vodou, dochutíme solí a pepřem, přivedeme k varu a odstavíme. Na dno pekáčku dáme půl plátku lasagní, poklademe trochou cuketové směsi, posypeme parmezánem a celý postup opakujeme asi pětkrát. Poslední vrstvou bude cuketová směs se sýrem, aby lasagne nebyly nasucho. Nakonec zakryjeme alobalem a dáme do předehřáté trouby na cca 170 stupňů. Zapékáme po dobu třiceti minut.
Cuketové lasagne krok za krokem: Letní oběd na jedničku
Zkuste oblíbené lasagne netradičně. S cuketou místo těstovin ve vegetariánské verzi vykouzlíte lehký a zdravý oběd, na kterém si pochutná celá rodina.

Jak připravit domácí těstoviny? Zkuste skvělé tagliatelle krok za krokem
Dnes si připravíme domácí těstoviny, na které bude třeba jen pár surovin a trocha trpělivosti při tvarování. Odměnou bude pravá chuť domácích těstovin, které se nic nevyrovná!

Recept na domácí těstoviny - fleky krok za krokem
Příprava těstovin není vůbec těžká, jak by se mohla na první pohled zdát. Stačí jen málo surovin, trocha ruční práce a fleky, nudle či jiné druhy těstovin máme na talíři.

Halloumi – perfektní sýr do letních salátů i na gril
Už jste slyšeli o halloumi? Tenhle slaný, a i jinak velmi specifický sýr, pochází z ostrova Kypr a řadí se mezi pochoutky středomořské kuchyně. Patří mezi nejstarší sýry na světě a v posledních letech se objevuje i u nás, především během oblíbených letních grilovaček. Halloumi se skvěle hodí na pánev, do trouby i na gril, protože se ani vlivem vysoké teploty neroztéká a drží tvar.

Foto: Shutterstock.com
Autor:Veronika




Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena