Recept na domácí tagliatelle krok za krokem

Recept na domácí tagliatelle krok za krokem

Dnes si připravíme domácí těstoviny, na které bude třeba jen pár surovin a trocha trpělivosti při tvarování. Odměnou bude pravá chuť domácích těstovin, které se nic nevyrovná!

41430×

Domácí výroba těstovin

V obchodech s potravinami samozřejmě najdeme velké množství druhů těstovin, ale pokud jednou vyzkoušíte těstoviny domácí, poznáte ten rozdíl. Navíc si je můžete připravit kdykoli, zvolit si svůj oblíbený tvar a případnou náplň přizpůsobit vlastní chuti. A při troše šikovnosti si poradíte i bez strojů na výrobu těstovin. Dnes si připravíme tagliatelle, dlouhé ploché nudle, které se tradičně vyrábějí v italských oblastech Emilia-Romagna a Marche.

Recept na domácí tagliatelle krok za krokem

1) Na přípravu domácích těstovin budeme potřebovat 300 g hladké mouky 00, 3 vejce (nejlépe domácí), 3 lžíce kvalitního oleje (nejlépe olivový nebo sezamový) a půl lžičky soli.

2) Mouku vsypeme na vál, vyhloubíme důlek, do něj rozklepneme vejce, přilijeme olej a přidáme sůl.

3) Vejce a olej pomocí kuchyňského nože do mouky zapracujeme.

4) Rukama zpracujeme hladké a krásně žluté těsto.

5) Těsto na domácí tagliatelle vložíme do mísy, přikryjeme navlhčenou utěrkou a necháme 30 minut odležet.

6) Těsto rozdělíme na 4 díly.

7) Vál pomoučníme hladkou moukou a z každého kousku těsta vyválíme tenký plát, který pomocí prstů opatrně zarolujeme.

8) Ruličku nakrájíme ostrým nožem na kolečka, která klademe na vál podsypaný moukou.

8) Každé kolečko rozmotáme a vzniklé domácí tagliatelle (široké nudle) ještě prosypeme moukou a rukama je lehce nadzvedáváme, aby se nepřilepily k sobě.

9) Do hrnce nalijeme velké množství vody (na 500 g těstovin počítejme cca 3 litry vody) a přidáme lžičku soli. Vodu přivedeme k varu.

10) Domácí tagliatelle vhodíme do vody, zlehka promícháme a vaříme doměkka. Těstoviny podle tohoto receptu se nepřilepí ke dnu, naopak ihned stoupají na hladinu a uvařené jsou opravdu rychle, stačí jim zhruba 5 minut, aby byly al dente.

11) Uvařené domácí tagliatelle scedíme a ihned podáváme.

12) Tentokrát jsem k těstovinám připravila naprosto jednoduchou omáčku. Stačí na něj 2 stroužky česneku, asi 300 g cherry rajčátek, pár lístků čerstvé bazalky, 100 ml vývaru, 6 - 8 lžic rajčatového pyré, 1 lžíce olivového oleje, sůl a čerstvě mletý pepř.

Na olivovém oleji lehce orestujeme plátky česneku, přidáme na čtvrtky rozkrájená rajčátka a za stálého míchání restujeme. Přilijeme vývar, rajčatové pyré, osolíme, opepříme a pár minut restujeme, aby nám rajčátka změkla a omáčka se zredukovala. Nakonec přimícháme jemně nasekané lístky bazalky.

Domácí tagliatelle vsypeme do omáčky, zlehka promícháme a servírujeme.

13) Tagliatelle s rajčaty a čerstvou bazalkou ještě posypeme strouhaným parmazánem a můžeme podávat.

Další recepty, ve kterých tagliatelle hrají hlavní roli

user-icon

autor Michy