Jak připravit domácí těstoviny? Zkuste skvělé tagliatelle krok za krokem

Jak připravit domácí těstoviny? Zkuste skvělé tagliatelle krok za krokem

Dnes si připravíme domácí těstoviny, na které bude třeba jen pár surovin a trocha trpělivosti při tvarování. Odměnou bude pravá chuť domácích těstovin, které se nic nevyrovná!

44893×

Domácí výroba těstovin

V obchodech s potravinami samozřejmě najdeme velké množství druhů těstovin, ale pokud jednou vyzkoušíte těstoviny domácí, poznáte ten rozdíl. Navíc si je můžete připravit kdykoli, zvolit si svůj oblíbený tvar a případnou náplň přizpůsobit vlastní chuti. A při troše šikovnosti si poradíte i bez strojů na výrobu těstovin. Dnes si připravíme tagliatelle, dlouhé ploché nudle, které se tradičně vyrábějí v italských oblastech Emilia-Romagna a Marche.

Recept na domácí tagliatelle krok za krokem

1) Na přípravu domácích těstovin budeme potřebovat 300 g hladké mouky 00, 3 vejce (nejlépe domácí), 3 lžíce kvalitního oleje (nejlépe olivový nebo sezamový) a půl lžičky soli.

2) Mouku vsypeme na vál, vyhloubíme důlek, do něj rozklepneme vejce, přilijeme olej a přidáme sůl.

3) Vejce a olej pomocí kuchyňského nože do mouky zapracujeme.

4) Rukama zpracujeme hladké a krásně žluté těsto.

5) Těsto na domácí tagliatelle vložíme do mísy, přikryjeme navlhčenou utěrkou a necháme 30 minut odležet.

6) Těsto rozdělíme na 4 díly.

7) Vál pomoučníme hladkou moukou a z každého kousku těsta vyválíme tenký plát, který pomocí prstů opatrně zarolujeme.

8) Ruličku nakrájíme ostrým nožem na kolečka, která klademe na vál podsypaný moukou.

8) Každé kolečko rozmotáme a vzniklé domácí tagliatelle (široké nudle) ještě prosypeme moukou a rukama je lehce nadzvedáváme, aby se nepřilepily k sobě.

9) Do hrnce nalijeme velké množství vody (na 500 g těstovin počítejme cca 3 litry vody) a přidáme lžičku soli. Vodu přivedeme k varu.

10) Domácí tagliatelle vhodíme do vody, zlehka promícháme a vaříme doměkka. Těstoviny podle tohoto receptu se nepřilepí ke dnu, naopak ihned stoupají na hladinu a uvařené jsou opravdu rychle, stačí jim zhruba 5 minut, aby byly al dente.

11) Uvařené domácí tagliatelle scedíme a ihned podáváme.

12) Tentokrát jsem k těstovinám připravila naprosto jednoduchou omáčku. Stačí na něj 2 stroužky česneku, asi 300 g cherry rajčátek, pár lístků čerstvé bazalky, 100 ml vývaru, 6 - 8 lžic rajčatového pyré, 1 lžíce olivového oleje, sůl a čerstvě mletý pepř.

Na olivovém oleji lehce orestujeme plátky česneku, přidáme na čtvrtky rozkrájená rajčátka a za stálého míchání restujeme. Přilijeme vývar, rajčatové pyré, osolíme, opepříme a pár minut restujeme, aby nám rajčátka změkla a omáčka se zredukovala. Nakonec přimícháme jemně nasekané lístky bazalky.

Domácí tagliatelle vsypeme do omáčky, zlehka promícháme a servírujeme.

13) Tagliatelle s rajčaty a čerstvou bazalkou ještě posypeme strouhaným parmazánem a můžeme podávat.

Další recepty, ve kterých tagliatelle hrají hlavní roli

Těstoviny v podzimním jídelníčku: Zapečte je!

Zapékané těstoviny jsou velmi vděčné - jsou levné, ne moc pracné a zasytí opravdu celou rodinu. Přinášíme vám 8 skvělých receptů na těstoviny z jednoho pekáčku - zapečené se zeleninou, uzeninami, ale i houbami.

Těstoviny

Videorecept: Báječné domácí těstoviny s pestem a kuřecím masem

Domácí tagliatelle ve smetanové omáčce s kousky kuřecího masa, sušených rajčat a bazalkovým pestem, lehce pikantní a velmi dobré. Recept je trochu náročnější na čas díky přípravě domácích těstovin, ale výsledkem je oběd, na kterém si opravdu pochutnáte.

Videorecept:

user-icon

autor Michy

Podobné články
Recepty ke článku
Žena.cz