
Smetanový sýr, který dokáže pohladit? Mascarpone má své místo v dezertech i těstovinách, pomazánkách nebo krémech. Je tučný, jemný, sametově hladký a dokonale univerzální. Mascarpone je dobré mít pořád po ruce.
Pravé mascarpone se vyrábí v Itálii, kde vzniká i řada jiných velmi kvalitních sýrů. Mascarpone patří mezi ty nejlahodnější a přeci. Ne každý zná jeho skvělou smetanovou chuť.
Původ má Mascarpone v severní Itálii a datuje se na přelom 16. a 17. století. Některé teorie tvrdí, že sýr pochází ze Španělska a nebo že se Mascarpone vyvinulo z podobného sýru, který měl v dialektu jméno "mascarpa".
-> Italská kuchyně: Jak se co nejvíc přiblížit autentické chuti těstovin?
K výrobě vlastního mascarpone budeme potřebovat: 1 litr smetany ke šlehání (nepasterizované) a jednu lžíci bílého vinného octa nebo citronového džusu.
Spotřebujte nejpozději do 3 dnů.
Nyní již víme, jak mascarpone vzniká, kde ho koupit a nebo jak si ho vyrobit doma. K čemu je však dobré? Kde ho můžeme použít?
Mascarpone se používá při výrobě tiramisu, dezertů do skleničky, dortových krému i pomazánek nebo omáček do těstovin.
-> Dort s mascarpone a ovocem krok za krokem
Recepty, které by vám neměly ujít:
Rychlá želé buchta s jahodami a mascarpone
Lehký piškotový dort s mascarpone a jahodami
Malinový dort s mascarpone a živými květy
Autor:redakce
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena