Malá encyklopedie oříšků

Malá encyklopedie oříšků

Oříšky spolu s křupavými semínky bezpochyby patří k nejoblíbenějším pochoutkám. Pojďme si o nich říct něco víc.

6886×

Oříšky a semínka, vysoce nutričně hodnotné potraviny, dodávají našemu těla většinu potřebných látek. Měli bychom je konzumovat sice v malém množství, ale pravidelně. Vyloupaná semena a ořechy si před nákupem důkladně prohlédneme, abychom se vyvarovali plísní. Pro zvýraznění chuti je krátce nasucho opražíme.

Arašídy neboli burské oříšky

Semena podzemnice olejné, jejíž pravlastí je Jižní Amerika, byla prapůvodně pěstována perunskými a brazilskými indiány. Významnost v jídelníčku mají arašídy díky vysokému obsahu vitamínu B, E, c a také vitamínu A. Známe je jako loupané, pražené a solené. Ale pokud nám nevadí klasická slupka, můžeme arašídy koupit i natural. Bezpochyby nejlepším provedením, ve kterém buráky můžeme konzumovat, je arašídové máslo. Na snídani na čerstvém pečivu chutná úžasně. 

Vlašské ořechy

Vlašské oříšky máme buď ze zahrádky nebo je přímo ve skořápce koupíme, případně lze zakoupit již vyloupaná jádra. Ořešák královský má svůj původ v oblasti Balkánu a u nás bez debat patří k vánočním svátkům - jako součást sladkého cukroví, pohoštění, ale i tradic, např. házení oříšků do rohů místnosti při štědrovečerní večeři. 

Piniové oříšky

Málokdo ví, že jsou piniové oříšky plodem šišek středomořské borovice. Nejčastěji je konzumujeme syrové nebo pražené a solené. Často se přidávají do pokrmů s exotickým nádechem. Piniové oříšky mají jemnou chuť a nesmí chybět při přípravě tradičního zeleného pesta. Bohužel svou cenou nejsou dostupné každému a u nás se pojídají spíš výjimečně.

Lískové oříšky

Oříšky původem ze středozemní oblasti rostou na keři - lísce. Koupíme je neloupané, loupené, pražené nebo nasekané. V kuchyni užijeme lískové oříšky opravdu všestranně - do sladkých těst, slaných nádivek nebo jako chuťovku. Lískové oříšky by měli zařadit do jídelníčku všichni, kterým chybí vitamíny skupiny B a vitamín E. 

I mandle mají mezi oříšky své místo

Z teplých západoasijských oblastí pochází mandloň. Mandlová jádra seženeme neloupaná, loupaná, sekaná, krájená na plátky, nadrcená či mletá. Mandle vynikají svým obsahem vápníku a vitamíny skupiny B.

Pekanové ořechy

Ořechy tohoto typu pocházejí původně ze Severní Ameriky a rostou na stromě podobnému vlašskému. Jádra mají "hladkou" a jemnější chuť, jejich slupka je bez hořčin. Chutnají samotné natural, ale používají se do moučníků všeho druhu, nádivek a výborně pekanové ořechy chutnají naložené v medu či sladkém sirupu.

Oříšky kešu

Oříšky používající se v čínských specialitách jsou semeny stromu ledvinovníku. Původ mají v Brazílii. Kešu seženeme opět v natural podobě nebo pražené a solené. Chuťově nemají chybu a narozdíl od jiných oříšků působí křehce.

Semínka jako křupavá pochoutka

Slunečnicová semínka

Slunečnicová semínka chutnají podobně jako piniová jadérka. Pro přímou konzumaci kupujeme slunečnicová semínka loupaná, chuťově se zvýrazní po opražení. Semena slunečnic jsou bohatá na bílkoviny, draslík a "béčka". Výborně chutnají na tmavých druzích chleba a jiného pečiva.

Dýňová semínka

Kupujeme semínka loupaná či neloupaná, pražená či solená. Dýňová semínka mají původ v Americe, jsou bohatá na zinek, mastné kyseliny a bílkoviny. Požíváme je jako chuťovku, sypeme jimi pečivo před pečením, přidáváme je na pizzu, ale i do sladkých pokrmů.

Foto: Pixmac.cz
user-icon

autor Michy

Podobné články
Recepty ke článku
Žena.cz
Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2021. Všechna práva vyhrazena