
Vždycky jste chtěli zkusit upéct doma makronky, ale obávali se, že se nepovedou? Makronky jsou jemné jako krajka, ale také rozmarné jak aprílové počasí. Vyzkoušejte je podle našeho názorného návodu krok za krokem.
Mandlové makronky jsou to malá umělecká dílka, kterými zkrátka omráčíte i zběhlého cukráře. Křehké skořápky z mandlové mouky, cukru a bílků skrývají krémovou náplň a při zakousnutí se rozplynou na jazyku. Vypadají nevinně, ale jejich příprava dokáže pěkně potrápit.
Aby se makronky povedly:
Pečení francouzských makronek je kapitola sama pro sebe. Makronky chtějí rovnoměrné teplo a klid – žádné otvírání dvířek, žádný průvan. A taky trpělivost, protože se často napoprvé úplně nepovedou. Někdy prasknou, jindy nevyběhnou. Ale když vyjdou – se „sukýnkou“ a hladkým povrchem – je to radost.
-> Makronky platí za nejfotogeničtější cukrovinku na světě. Původně se obešla bez náplně

Možností, čím makronky naplnit je celá řada. Ganache z hořké čokolády, slaný karamel, malinové pyré, pistáciový krém, mascarpone... Důležité je nechat je do druhého dne rozležet. Čerstvě slepené jsou křupavé, po odpočinku ale zvláční a chutě se propojí.
Makronky nejsou rychlovka na nedělní dopoledne. Ale kdo má chce výzvu, má smysl pro přesnost a je ochoten podstoupit i trochu alchymie, tomu se makronky odmění cukrovou poezií.
-> Dezert Pavlova: Křehká nadýchaná sladkost vám učaruje
Na makronky si připravíme: 110 g bílků pokojové teploty, 140 g mandlové mouky, 120 g cukru moučka, 110 g cukru krupice, gelové potravinářské barvivo (lze vynechat)
Na krém budeme potřebovat: 250 g mascarpone, 50 ml smetany ke šlehání (33%), 1 - 2 lžíce cukru moučka.


Směs přesypeme do jemného sítka a třikrát prosejeme. Dbáme na to, abychom neměli žádné ztráty a zachovali tak poměr všech ingrediencí. Na sítku by mělo zůstat jen případných pár zlomků mandlí či zbytky slupek, ty můžeme vyhodit. Pokud by zbylo větší množství, ještě promixujeme a opět prosejeme.

Do větší mísy přelijeme bílky pokojové teploty a šleháme na střední rychlost 2 minuty. Poté zvýšíme rychlost a budeme šlehat další tři minuty, přičemž každou minutu přisypeme jednu třetinu připraveného cukru krupice.

Jakmile máme zašlehaný cukr, přidáme pár kapek gelového potravinářského barviva a šleháme na zvýšenou rychlost 6 minut.
Do tuhého obarveného sněhu vmícháme silikonovou stěrkou po třetinách připravenou směs mandlové mouky s moučkovým cukrem.
Vmícháme ji technikou macaronage, tedy vždy dvakrát stěrkou zamícháme směs tak, že obkroužíme mísu a poté třikrát přetřeme shora. Takto stále opakujeme, dokud není pečlivě vmíchana celá sypká směs.

Výsledné těsto by nemělo mít žádné hrudky a nerozmíchaná místa. Při zvednutí stěrky by mělo mít lávovitou konzistenci, pomalu stékat zpět a při dopadu ke zbytku těsta pomalu splynout s okolím.
Do zdobícího sáčku navlečeme špičku s kulatým otvorem a přehneme přes vysokou sklenici, aby se nám dobře plnil. Část směsi nalijeme do zdobícího sáčku a nahoře zatočíme.

Na plech vyložený pečicím papírem stříkáme kolečka o průměru cca 3 cm, s rozestupy cca 2 cm. Můžeme si pomoci předkreslenou šablonou vloženou pod pečící papír a poté ji jen vysunout před pečením.
Jakmile máme zaplněný celý prostor na pečicím papíře, desetkrát s celým plechem bouchneme o linku, aby unikly bublinky. Směs nám vyjde zhruba na 3 plechy.

Makronky necháme hodinu stát při pokojové teplotě na plechu.

Makronky necháme na plechu vychladnout na lince. Správná makronka má pěknou bublinkovou "nožku" a vevnitř je vláčná a měkká.

Připravíme si rychlý krém, v míse šleháme minutu smetanu ke šlehání, přidáme mascarpone s cukrem moučka podle chuti a šleháme jen do doby, než se začnou dělat špičky, abychom nepřešlehali mascarpone.


Každou druhou skořápkou přiklopíme tu s připraveným krémem a lehce zmáčkneme k sobě, aby se krém rovnoměrně rozprostřel. Makronky uchováváme v lednici a podáváme ke kávě jako zákusek.

Crinkles: Kakaové sušenky, které ohromí každou návštěvu!
Recept na úžasné kakaové sušenky, které jsou křupavé na povrchu a vláčné uvnitř.

Autor:redakce
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena