Semínka patří k opravdovým výživovým pokladům. Konzumujeme je nejlépe v syrovém stavu, kdy jsou nutričně nejhodnotnější. Dnes se podíváme na lněná semínka.
U všech semínek platí - nejlepší je konzumace za syrova. Jedině tímto způsobem si semínka uchovají všechny živiny (vitamíny, minerály a esenciální oleje). Semínka tedy v nejlepším případě tepelně neupravujeme (pečení, pražení či ohřev při vysokých teplotách), kromě ztráty cenných látek by semínka produkovala látky toxické, stala by se z nich mrtvá strava bez živin. Semínka však můžeme bez obav drtit, mlít a namáčet, u semínek s tvrdou slupkou či skořápkou je to velmi vhodné pro snazší konzumaci i trávení. V případě sekaných a mletých semínek dbáme na to, abychom je zkonzumovali co nejdříve. Při koupi proto vybíráme semena syrová, nepražená, nesolená a neslazená.
Len patří mezi tradiční hospodářské plodiny. Samotné lněné semínko najdeme na trhu jako hnědý a zlatý len. Hnědý len se vyznačuje typicky oříškovou chutí, zlatý len je chuťově jemnější. Oba druhy mají téměř totožné výživové složky, liší se pouze barvou semene.
Z pohledu výživové hodnoty jsou lněná semínka tzv. superpotravinou. Význačují se vysokým obsahem vitamínů B1, B2, B3, B5, B6, vitamínu E. Dále obsahem vápníku, železa, manganu, hořčíku, fosforu, draslíku, selenu a zinku. Lněná semínka obsahují cca 30 % tuků, konkrétně omega 3 mastné kyseliny, které se vyskytují hlavně v rybím tuku, mají příznivý vliv na metabolismus tuků (snižují LDL cholesterol).
Vedle prospěšných omega 3 mastných kyselin obsahují lněná semínka také koncentrace fytoestrogenů lignanů, což jsou rostlinné estrogeny, které se v našem organismu chovají podobně jako estrogeny lidské. Konzumaci by se měly vyhnout těhotné a kojící ženy.
Lněná semínka jsou vyhledávaným zdrojem vlákniny a zejména proteinů (cca 20 g/100 g), proto jsou vyhledávanou potravinou vegetariánů a veganů.
Lněná semínka mají protivirové, protizánětlivé, antibakteriální a protiplísňové účinky, pomáhají při stavech jako je astma a artritida. Konzumace lněných semínek přispívá ke snižování cholesterolu v krvi, upravuje krevní tlak, stabilizuje cukr v krvi, odvádí přebytečný tuk z tkání a upravuje metabolismus, podporuje hubnutí. Lněná semínka mají lehce projímavý efekt, napomáhají plynulému pohybu střevního obsahu. Preventivně působí proti rakovině prsu a zmírňují návaly horka při menopauze. Plusem navíc je udržování mladistvé pleti. Při dlouhodobé konzumaci lněných seminek je třeba dávat pozor na jejich schopnost snižování kouagulační schopnosti a možnost vyvolat krvácení. Doporučená denní bezpečná dávka je cca 60 g lněných semínek. Energetická hodnota na 100 g je 2234 kJ/534 kcal.
Lněná semínka patří mezi tvrdší semena, která lidský organismus těžko tráví. Lněná semínka je tedy nutné důkladně rozkousat, jinak z nich nedostaneme potřebné výživné látky. Před použitím je mnohdy lepší lněná semínka rozemlít nebo rozdrtit v hmoždíři. Po takovéto úpravě semínka konzujeme nejlépe ihned, rychle žluknou.
Nejvýživnější je konzumace syrových lněných semínek. Dají se použít do pomazánek, kaší, pečiva, cukroví, ale také se přidávají do salátů. Lehkým opražením vynikne jejich chuť a aroma, musíme však počítat s rapidně nižší výživovou hodnotou.
Lněné krekry s chia semínky
(doba přípravy )
Lněné placičky s mrkví
(doba přípravy )
Pizza chléb z domácí pekárny
(doba přípravy 1 h 30 min )
Cereální sušenky z pohankové lámanky
(doba přípravy 25 min )
Bezlepkové bulky se semínky
(doba přípravy 1 hod )
Foto: Sxc.hu
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena