Míjíte toto drobné ovoce v obchodech s nedůvěrou? Ničeho se nebojte a klidně jej vložte do košíku.
Tyto drobné oválné plody připomínají pomeranče či mandarinky. V Číně se pěstují již od 12. století a dlouhou tradici mají také v Japonsku. Evropanům bylo jejich ochutnání dopřáno až ve druhé polovině 19. století. Největším pěstitelem je Čína, nejblíže k nám se pěstují v Řecku. Kumquaty rostou na stálezelených stromech vysokých zhruba 3 metry. Rostlina je však na rozdíl od ostatních citrusů poměrně vytrvalá a přečká i desetistupňový mráz, proto se o její pěstování úspěšně snaží i čeští zahrádkáři. Na jednom stromě každoročně dozrává 30 až 50 plodů, samozřejmě u nás musíme počítat s mnohem menší nadílkou.
U Číňanů si můžeme být jistí, že by nepěstovali jen tak něco. V drtivé většině jsou jimi pěstované plodiny velmi prospěšné zdraví. Pouhými 100 gramy kumquatů pokryjeme polovinu doporučené denní dávky draslíku a třetinu dávky vápníku. Tradiční čínská medicína doporučuje naložení plátků kumqatu do soli a vzniklou tekutinu naředěnou s vodou použít jako kloktadlo proti bolestem v krku.
Na rozdíl od mandarinek má kumquat jedlou a velmi chutnou sladkou slupku, dužnina je naopak nakyslá a lehce slaná. Plody se používají do marmelád, suší se, ale také se konzumují v čerstvé formě, hodí se do ovocných i zeleninových salátů, k rybám a drůbežímu masu. Výtečné jsou sladké omáčky k masu z kumquatu, pomerančového džusu, medu, soli a másla. Čerstvé plody jsou též součástí koktejlů, plátky se hodí i k čaji místo citronu.
Zajímavým dárkem pro dospělé by mohl být domácí kumquatový likér, jeho zrání ovšem trvá celé 3 měsíce, ovšem čekání rozhodně stojí za to.
Na likér budeme potřebovat asi 0,7l brandy, 750g kumquatů, 500g cukru, čistou uzavíratelnou zavařovací sklenici o obsahu asi 1 litr.
Ovoce dobře umyjeme, osušíme a na několika místech propíchneme špejlí. Cukr mícháme s půl litrem alkoholu, dokud se nerozpustí. Ovoce naskládáme do čisté sklenice, zalijeme alkoholovým sirupem až po okraj, případně dolijeme zbytkem brandy. Sklenici dobře uzavřeme a uklidíme na suché tmavé místo. Jednou denně sklenici otočíme, buď na uzávěr, nebo na skleněné dno. Po týdnu sklenici obracíme již jen jednou týdně a po třech měsících je likér připraven ke konzumaci. Můžeme jej přelít do ozdobné lahve se širším hrdlem a na dno vhodíme několik plodů kumquatu. Originální dárek je hotov!
Foto: Pixmac.cz
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena