
Tento křehký jablečný koláč nebude mít dlouhou životnost. To vám můžeme zaručit. Peče se podle receptu s čistě rostlinným složením, radost tak budou mít všichni - i vegani. Máme pro vás postup krok za krokem.
Veganský jablečný koláč je důkazem, že i bez másla, vajec nebo mléka zvládneme upéct perfektní moučník, který voní skořicí a chutná jako do babičky.
Základ tvoří jednoduché křehké těsto z rostlinného tuku, vody a mouky, se kterým se dobře pracuje.
Náplň? Sladká jablka nakrájená na tenké plátky se skořicí a případně trochou třtinového cukru. Když je přikryjeme mřížkou z těsta nebo posypeme ořechovou drobenkou, rázem máme efektní chuťově bohatý koláč.
-> Šťavnaté koláče a buchty? Vsaďte na jablka a upečte si mřížkový, hraběnku nebo tarte Tatin

Výhodou veganského jablečného koláče je, že ho uvítají i lidé s intolerancí laktózy nebo ti, kdo se vyhýbají živočišným produktům.
Na jablečný koláč si připravíme 360 g hladké mouky, 250 g margarínu, 1-2 lžíce vody, 6 ks jablek, 100 g třtinového cukru, špetku soli, 1 vanilkový pudink a lžíci citronové šťávy.

Do mísy prosejeme hladkou mouku, přidáme třtinový cukr, tuk, špetku soli a 1 lžíci vody.

Uhněteme pevné těsto. Pokud je těsto příliš tuhé, tak přidáme ještě lžíci vody. Připravené těsto necháme zhruba hodinu odležet v chladu.

Těsto rozdělíme na 2 poloviny, vložíme mezi pečící papír a válečkem vyválíme 2 placky.

Jednu polovinu těsta vložíme na dno pečící formy a zarovnáme až po okraje.

Jablka oloupeme a nakrájíme na plátky, posypeme třtinovým cukrem, vanilkovým pudinkem, zakápneme citronovou šťávou a vše spolu promícháme.

Připravenou náplň vložíme na těsto.

Z druhé poloviny těsta vyválíme placku, kterou přikryjeme koláč a vidličkou utěsníme po stranách.

Pečeme v předem vyhřáté troubě na 180°C zhruba 50 minut.

Po upečení necháme koláč zcela vychladnout, pocukrujeme moučkovým cukrem a poté jej můžeme servírovat.

Recepty na jablečné koláče, které se mohou hodit:
Veganský koláč s černým rybízem
Veganské pečení s borůvkami: Borůvkový koláč s tofu krok za krokem
Z tofu se dají vytvořit i výborné sladké moučníky. Pojďte se o tom přesvědčit a upečte si s námi vynikající borůvkový koláč.
Jde to i bez vajec a mléka, nevěříte? Zkuste tyto veganské vafle krok za krokem
Snídaně nebyla nikdy jednodušší. K dokonalým vaflím vám bude stačit pouze 5 surovin a navíc nepotřebujete k přípravě váhu. Pojďte si s námi připravit křupavé a nadýchané vafle krok za krokem.
Autor:redakce
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena