Kečup

Kečup

Když jsem byla malá, kečup jsem odmítala jíst, připomínal mi totiž krev. Dnes si ho dávám i na míchaná vajíčka. A vůbec nejlepší je, dát si pikantní kečup ke grilovanému masu, což je pro následující měsíce poměrně aktuální téma.

32840×

Jak vznikl kečup?

Slovo kečup pochází z čínštiny. Původně se tak nazývala rybí pasta s nejrůznějšími příchutěmi. Dodnes se slovem ketjap označují některá asijská dochucovadla. Do povědomí Evropanů se tato pasta dostala kolem roku 1600. Přidávaly se do ní nejrůznější ingredience od hub přes ořechy až po zeleninu. Právě díky přidání rajčat vznikla krvavě zabarvená hmota, bez které si neumíme představit párek v rohlíku. Kečup, jak ho známe dnes, se vyrábí až od konce 19. století. Výrobce s nejdelší tradicí Heinz si svou recepturu chrání již od roku 1872. Zpočátku byl kečup velice vodnatý, protože se používala nedozrálá rajčata s malým množstvím pektinu. Za století a půl své existence neprošla bouřlivými inovacemi ani tak receptura, kterou postupně konkurenti "odkoukali", ale spíše obalový materiál. Od méně praktických skleněných lahví se přešlo k plastovým obalům, ze kterých se obsah snadněji dostává ven. Jistě se vám již stalo, že ze skleněné lahve kečup ne a ne vytéct. Za použití hrubší síly pak většinou vyteče množství, které se rovná alespoň polovině obsahu sklenice. Proto je nejlepší před použitím kečup protřepat. Pak bude snadněji vytékat ven.

Použití kečupu

Kečup si asi nejčastěji vybavíme ve spojitosti s fast food kuchyní a italskými specialitami. V Itálii se však daleko více používají dochucovače z čerstvých rajčat, než hotový kečup. Kečup má velmi zvláštní vlastnost. Najdeme v něm něco od sladké, slané, kyselé i hořké chuti. Navíc je jeho použití neuvěřitelně všestranné. Někdo si kečup dává ke všemu, ať už ke zmíněným vejcím, masu, rýži, hranolkům či jen namazaný na chléb. Další použití je k přípravě omáček. Dnes se můžeme setkat s kečupy sladkými a jemnými, nebo naopak ohnivě pálivými. Z kečupů také přidáním koření a zeleniny vznikly různé grilovací omáčky. Ačkoliv z energetického hlediska je kečup pro vysoký obsah cukru opravdovou kalorickou bombou, jako všechny rajčatové produkty obsahuje lykopen. Lykopen je nejen potravinovým barvivem, ale i výrazným antioxidantem.

Zajímavosti o kečupu

Jeden z největších světových výrobců kečupů začal před sedmi lety vyrábět kromě klasických i trochu nestandardní kečupy. Nemají totiž běžnou červenou barvu, nýbrž růžovou, hráškově zelenou či metalicky modrou. Chuť je sice stejná, jako u normálního, ale vzhled nemusí každému vyhovovat.

Domácí kečup

Rajčata, sůl, cukr, ocet, nové koření, případně skořice a hřebíček, to jsou ingredience, ze kterých se skládá kečup. Mnohde se přidává cibule nebo dokonce celer. Jednoduchý kečup připravíme z 200g rajčatového pyré, 100g cukru a 2 lžiček octa. Máte rádi kečup, nebo dáváte přednost hořčici? Jaké kečupy vám nejvíce vyhovují? Foto: Profimedia.cz
user-icon

autor Sarkak

Podobné články
Recepty ke článku
Žena.cz
Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2021. Všechna práva vyhrazena