2-3 stroužky | česnek | |
2 lžíce | máslo | |
1 kg | rajčata | |
1 dl | rajčatový protlak | |
1 lžíce | bazalka | |
2 lžíce | olivový olej | |
3 ks | jarní cibulka | |
4 lžíce | sušené lahůdkové droždí | |
podle chuti | ||
---|---|---|
cukr | ||
sůl | ||
čerstvě mletý pepř |
Rajčata dobře omyjeme a nakrájíme na hrubé měsíčky. Rajčata můžeme oloupat, ale dle mého - po rozmixování slupka skoro vůbec nejde v polévce poznat. Pokud bychom chtěli rajčata oloupaná, nařízneme je do kříže, spaříme v horké vodě a sloupneme. Cibulku očistíme a nakrájíme na větší kousky, stejně tak oloupaný česnek. Bazalku opláchneme a nasekáme nadrobno, případně použijeme bazalku sušenou. V hrnci rozehřejeme olej s máslem, vsypeme cibulku a necháme orestovat. Poté přidáme česnek, minutu restujeme, přihodíme rajčata, rajčatový protlak, trochu vody, osolíme a přivedeme k varu. Vaříme asi 10 minut, poté polévku rozmixujeme do hladké konzistence. Množství přidané vody záleží na typu rajčat. Vsypeme sušené lahůdkové droždí a znovu promixujeme. Rajčatovou polévku dochutíme solí, čerstvě mletým pepřem, bazalkou a podle kyselosti i cukrem. A máme hotovo. Rychlou rajčatovou polévku s bazalkou podáváme s pečivem.
Recept na pečená rajčata s cuketou a sýrem feta krok za krokem
Recept na lehký a chuťově skvělý oběd či večeři z rajčat, cukety, sýra feta a čerstvých bylinek. Jako příloha postačí plátek opečeného bílého chleba.
Recept na úžasnou rajčatovou polévku krok za krokem
Rajčatovou polévku z čerstvých rajčat si můžeme uvařit i v zimě. Chuť polévky vyladí perníkové koření a řapíkatý celer. Neseženeme-li námi uváděný sýr, výborně jej nahradí i parmezán.
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena