Kdoule - podivná ovocná koule

Kdoule - podivná ovocná koule

Vypadá jako jablko, za syrova je však nepoživatelné. Přesto má tento podivný plod ve vaší kuchyni šanci - jeho aroma promění obyčejnou marmeládu v opravdovou pochoutku.

51486×

Jak vypadá kdoule

Kdoule jsou žluté plody hruškovitého nebo kulovitého tvaru. Rostou na nízkém stromu či keři zvaném kdouloň obecná, která kvete velkými bílými či růžovými květy. Listy pokrývají ze spodní strany chloupky. Kdoule zrají až na podzim, ale i v době zralosti jsou tvrdé, chutnají velmi suše až drsně a špatně se polykají - jsou v podstatě nepoživatelné. Mají však výrazné aroma, a proto se přidávají k různým zavařeninám, marmeládám a kompotům.

Složení kdoulí

Semena kdoulí obsahují slizové látky, které se přidávají do kloktadel a různých léčiv. Kromě slizu obsahují kdoule také pektin, různé kyseliny, cukry, třísloviny, vitamín B a C. Také minerální látky draslík, vápník, železo, měď, fosfor a zinek.

Kdoule - zlaté jablko kydonyjské

Název kdoule vzniklo podle starověkého řeckého města Kydon, odkud se toto podivné ovoce dováželo. Kdoule byla symbolem zdraví, lásky a plodnosti. Původně ale kdoule pochází z oblasti střední Asie. Využívala se v kosmetice a léčitelství - zejména pro ošetření proleženin a proti průjmům a krvácení. Z kdoulí se dělávalo i víno a mošt.

Využití kdoulí v kuchyni

Dnes se plody kdoule krájejí na lupínky a suší. Ze sušených nebo vařených kdoulí se dělají kompoty, želé, rosoly a marmelády. Kdoule dodávají pokrmům jedinečnou chuť a vůni. Z nakvašené šťávy z kdoulí se vyrábí vynikající kdoulový likér.

Kdoulový sýr - netradiční specialita

Kdoulová pasta zvaná „kdoulový sýr“ byla kdysi oblíbenou pochoutkou. Její výroba je velmi jednoduchá - v podstatě se jen rozvařené zralé kdoule smíchají s cukrem a kyselinou citronovou. K dochucení se používá kandované ovoce nebo ořechy. Kdoulovou marmeládu můžete běžně zakoupit ve Španělsku.

Rosol z kdoulí

Ještě jednodušší je výroba kdoulového rosolu. Na jednu kdouli použijte jedno jablko a půl hrnku cukru. Ovoce oloupejte a rozvařte, prolisujte a vařte do zrosolovatění. Zajímavou chuť rosolu dodá badyán.

Jiné využití kdoulí

Kdoule odpuzuje hmyz, proto ji můžete dávat do spíže, do sklepa či na verandu. Netroufnou si na ně ani moli, milovat je tedy budou i vaše šatní skříně. Navíc vám zútulní celou místnost svou jedinečnou svěží vůní.

Foto: Profimedia

user-icon

autor Karmik

Podobné články
Recepty ke článku
Žena.cz
Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2021. Všechna práva vyhrazena