Rostou bez povšimnutí všude kolem nás a pochutnává si na nich nanejvýš ptactvo. Jeřabiny jsou přitom vynikající a zdravou pochoutkou, která se jen musí umět připravit!
Jeřabiny jsou plody stromu jeřábu, kterého je známo na 80 druhů. Zbarvení plodů se pohybuje od světle oranžové po tmavě červenou. Jeřabiny voní po jablku a chutnají hořce a trpce. Chuťově nejpříjemnější je jeřáb ptačí, který poznáte podle vzpřímenějšího růstu a pilovitých konců listů. Plody se sbírají v říjnu až listopadu a rychle se suší.
Jeřabiny obsahují velké množství vitamínu C, kyselinu jablečnou, flavonoidy, železo, vápník a jód. Jsou nápomocné při poruchách činnosti štítné žlázy, při potížích s krevním tlakem. Tlumí také horečku, střevní a revmatické potíže. Díky obsahu látek podobných ženským hormonům se využívají při menstruačních a klimakterických potížích. Ve velkém množství mohou ale jeřabiny vyvolat průjem nebo zvracení.
Z jeřabin lze vyrobit pochoutky, ze kterých se budete olizovat až za ušima. Výborná je nejen jeřabinová marmeláda (nejlépe ve spojení s jablky a bezinkami), jeřabinový kompot a různé zavařeniny, ale také kandované jeřabiny, mošt nebo různé alkoholické nápoje. Ze sušených jeřabin si můžete uvařit také čaj nebo je přidávat do moučníků. Jeřabiny jsou výborné k dochucení jablečného či hruškového kompotu, zvláštní chuť dodají i pečenému masu.
Jeřabiny omyjeme, zalijeme teplým cukerným roztokem (0,5 - 1 kg cukru na litr vody) a necháme proslazovat. Druhý den plníme jeřabiny do sklenic, sklenice ponoříme do vodní lázně a sterilujeme asi 20 minut při 85 °C. Přikryjeme celofánem a uzavřeme. Jeřabinový kompot můžete využívat také jako náhražku brusinek při přípravě masa.
Zralé plody dobře omyjeme a povaříme ve vodě 15 - 20 minut. Přidáme větší množství cukru, necháme přes noc prosladit. Na druhý den jeřabiny usušíme v troubě.
Želé z jeřabin
(doba přípravy 45 min )
Čaj z černé jeřabiny
(doba přípravy 15 min )
Zdravý šípkový sirup
(doba přípravy )
Kuřecí šípkový steak
(doba přípravy 45 min )
Foto: Profimedia
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena