
Švestky jsou oblíbeným ovocem pozdního léta. Sklízíme je v sadech i v zahradách, dají se pořídit i na trzích. Se švestkami můžete v kuchyni doslova kouzlit, jsou chutné, mají krásnou barvu a také široké uplatnění. Díky nim si připravíte lahodný moučník nebo zavařeninu a zároveň prospějete svému zdraví.
Velkou úrodu švestek lze zpracovat mnoha způsoby, nemusí jít jen o tradiční povidla nebo všemi milované knedlíky se švestkami. Ve srovnání s jinými peckovinami mají švestky sladkokyselou chuť a pevnou dužinu. Dobře se s nimi pracuje a dodají pokrmu nejen skvělou chuť, ale i barvu.
Dají se konzumovat čerstvé, dušené, pečené, vypálené i rozvařené a vždycky stojí za to. Se švestkami sklízíme úspěch ať už se pustíme do kynutých knedlíků, kynutých buchet, povidel i koláčů.
Švestkami plníme záviny, děláme z nich rýžový nákyp. Umíme zpracovat švestky nasladko i naslano, umíme je jíst k masu i v těch nejzvláštnějších kombinacích. Švestky jsou zkrátka českou srdcovkou a neodmyslitelnou součástí tradiční české kuchyně.
Švestková povidla a kompoty jsou naší vyhledávanou specialitou. V jejich období si určitě nenecháme ujít ani švestkový koláč na plech s drobenkou, nebo švestkové knedlíky, ať už tvarohové nebo kynuté.
Klasický způsob zpracování švestek je také do povidel a do buchet. Sušené švestky bývají součástí různých ovocných směsí, výborně se hodí k sýrům nebo zvěřinovému masu. Kombinace švestek a máku je v naší kuchyni nepřekonatelná.
Bílý povlak, kterým je švestka pokryta, není třeba otírat, protože ovoce chrání před vysycháním. Dužina švestky si dobře a dlouho uchovává svůj tvar, hodí se proto jako ozdoba na nejrůznější koláče.
Švestkové koláče na plech děláme z kynutého, ale i šlehaného nebo drobenkového těsta.
Švestky skvěle chutnají v kombinaci s mákem, ale i smetanou, pudinkem, tvarohem nebo jogurtem. Krém, poleva nebo šlehačka udělají z každé obyčejné buchty sváteční moučník, se švestkami pak bude ještě chuťově i vizuálně zajímavější.
Rychlé bublaniny patří k našim nejrychlejším a nejjednodušším moučníkům, kterým kralují hlavně třešně a bobuloviny ze začátku léta, ale zkuste ji i se švestkami a zklamaní rozhodně nebudete.
Švestky můžeme sterilovat, sušit i mrazit. Kromě povidel a marmelád z nich děláme i různá čatní a další speciality. K zavařovaným švestkám se skvěle hodí výraznější koření a pikantnější chutě. Ke sladkým jídlům patří i švestkové omáčky, které můžeme podávat třeba k příliš suché vánočce, ale i k masu. Vaříme je z povidel, ale i sušených či čerstvých švestek. Zahustit je můžeme strouhaným perníkem, ochutit pak skořicí. Švestky se dokonce dají i grilovat nebo udit. Pikantní kouřové aroma švestkám vyloženě sluší.
Se švestkami je snadné zabodovat i ve slané kuchyni. Zkuste s nimi například pikantní cuketové čatní, které bude skvělé ke grilovanému masu. Za zkoušku stojí také cuketový vláčný koláč s mákem nebo i cuketový perník se švestkami.
Ze švestek můžeme využít i pecky, které při pečení či zavařování z ovoce odstraníme. Pecky omyjeme a dobře vysušíme, a poté je můžeme plnit do bavlněných či lněných povlaků, zašít, dát zahřát do trouby a poté využít jejich blahodárný vliv na tělo. Jejich teplo nám pomůže při bolestivé menstruaci, bolesti šíje, nadýmání či bolesti břicha.
Vrhněte se na povidla. Pečená, bez míchání a nejen ta švestková
Milujete také jako my vůni povidel? Rádi je používáte k plnění koláčů a buchet? Pokud ano, nastal ten pravý čas pro jejich přípravu. Připravili jsme pro vás pár receptů na domácí výborná povidla, a to nejen ze švestek, ale také z jiných plodů, které se právě objevují na našich zahrádkách - borůvek, hrušek, jablek i dýní.

Parádní recepty se švestkami: Švestkové koláče, domácí knedlíky i exotika v podobě čatní
Také milujete sezónní ovoce a snažíte se jej maximálně zužitkovat? Pokud jste se čerstvých švestek už přejedli, nastává ten pravý čas k pečení koláčů, přípravě sladkých knedlíků, kompotů i marmelád. Inspirujte se naším výběrem receptů.

Jako od babičky: Plněné švestkové knedlíky
Recept na plněné knedlíky z bramborovo-tvarohového těsta, které naplníme švestkami. Jen se po nich zapráší! FOTORECEPT, podle kterého je zvládne připravit každý.

Švestky nejen na koláče a knedlíky: Naučte se domácí švestkové víno
Sezóna švestek je tady. Že ze švestek nemusíme péci jen obligátní koláč, se dozvíte v našem článku.

Autor:Veronika
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena