Sladký marcipán s chutí a vůní mandlí je ideální ke zdobení cukroví, moučníků a k přípravě domácích bonbonů. Dnes se naučíme 2 základní recepty na marcipán a řekneme si, jak s marcipánovou hmotou správně pracovat.
Na pravý mandlový marcipán si připravíme 200 g cukru moučka, 200 g mandlí a 1 - 2 bílky.
Mandle spaříme horkou vodou, oloupeme a osušíme. Oloupané mandle najemno nastrouháme, přidáme prosátý moučkový cukr, pomocí vidličky napěněný bílek a třeme, dokud nevznikne vláčná hmota. Je-li marcipánová hmota příliš řídká, přidáme trochu cukru, v opačném případě přidáme více bílku.
Na mléčný marcipán budeme potřebovat 200 g cukru moučka, 200 g sušeného mléka, 30 g ztuženého tuku, 10 g medu, pár kapek mandlové esence a vodu podle potřeby.
Moučkový cukr prosejeme do mísy, přidáme sušené mléko, rozpuštěný tuk, tekutý med, madlovou esenci a trochu vody. Vše důkladně zpracujeme do vláčné hmoty. Je-li hmota příliš hustá, přidáme ještě vodu (po troškách).
Mléčný marcipán se na pohled od pravého mandlového marcipánu neliší, ale nemá tu pravou chuť. S marcipánem (podle obou receptů) můžeme pracovat různě - lze jej rozválet a vykrajovat nožem, vypichovat různé tvary pomocí formiček, marcipán lze vtlačovat do formiček a po vysušení jednoduše vyklopit, případně můžeme ručně modelovat rozmanité tvary.
S marcipánem se snáze pracuje, když má pokojovou teplotu. Pracovní plochu na modelování si vždy poprášíme cukrem, aby se na ni marcipán nelepil. Při troše šikovnosti můžeme marcipán rozválet na tenký plát a pokrýt jim celý povrch i boky dortu či jiných moučníků, přebytečné části ostrým nožem jednoduše odkrojíme. Odřezky můžeme využít na dozdobení, případně je uchovat, dobře zabalený marcipán vydrží v lednici až týden.
Marcipán lze použít i do náplní, kterými slepujeme drobné vánoční cukroví, nebo jimi plníme rolády, řezy či dorty. Marcipán nakrájíme na drobné kousíčky a promícháme se základním máslovým krémem nebo zavařeninou. Marcipánem lze ozvláštnit i vánočku a štolu, když do středu vložíme váleček z marcipánu a upečeme, jak jsme zvyklí.
Pro větší pestrost při zdobení a tvarování marcipánové hmoty můžeme použít potravinářské barvivo k obarvení. Pár zrnek potravinářské barvy rozpustíme v několika kapkách vody a s hotovým marcipánem dobře propracujeme. Nemáme-li barvivo po ruce, lze k barvení použít i pár kapek ovocné či zeleninové šťávy (borůvky, červená řepa). Tmavé barvy docílíme přidáním kakaa, to nejprve utřeme s trochou másla, až poté do marcipánu zapracujeme.
Marcipán připravíme podle základního receptu¨na mandlový marcipán. Z marcipánu vytvarujeme kuličky, do každé vtlačíme celou oloupanou mandli a znovu zakulatíme. Pralinky polijeme rozpuštěnou čokoládovou polevou, když poleva trochu zatuhne, obalíme marcipánové pralinky v nadrcených mandlích. Marcipánové pralinky skvěle doplní sváteční stůl s cukrovím.
Úvodní foto: Shutterstock.com
Jednoduchý falešný marcipán
(doba přípravy 10 min )
Marcipán ze sušeného mléka
(doba přípravy 1 h 15 min )
Marcipánové kuličky
(doba přípravy 35 min )
Modelovací medový marcipán
(doba přípravy 35 min )
Křehká plněná kolečka
(doba přípravy 2 hod )
Letní svatební dorty a zákusky: Jaké jsou nejnovější trendy?
Svatby jsou stále nejčastěji k vidění právě v létě, tak i svatební trendy jsou právě v tuto dobu diskutovaným tématem. Jaké jsou letošní svatební novinky? Liší se moc od těch loňských? Pojďme se zaměřit na svatební dorty a zákusky na svatební tabuli. Jaké jsou letos „in“?
Foto: Pixabay.com
autor Michy
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2023. Všechna práva vyhrazena