Sladký marcipán s chutí a vůní mandlí je ideální ke zdobení cukroví, moučníků a k přípravě domácích bonbonů. Jaký je rozdíl mezi pravým a falešným marcipánem? Se kterým se pracuje a který na co použít?
Marcipán je dokonalá lahodná cukrářská hmota, jejímž základem jsou jemně mleté loupané mandle a cukr. Často je doplňuje kapka růžové vody nebo mandlového aroma. Jeho nevýhodou je, že se nedá tak dobře obarvit.
Falešný marcipán, tzv. fondán žádné mandle neobsahuje. Jde o potahovou hmotu na dorty, která se připravuje ze sušeného mléka a cukru. Používá se k přípravě barevných a hravých dortů. Hmotu můžeme dobře obarvit do jasných barev.
Na pravý mandlový marcipán si připravíme 200 g cukru moučka, 200 g mandlí a 1 - 2 bílky.
-> Tradiční vánoční cukroví, bez kterého si snad Vánoce ani neumíme představit
Na mléčný marcipán budeme potřebovat 200 g cukru moučka, 200 g sušeného mléka, 30 g ztuženého tuku, 10 g medu, pár kapek mandlové esence a vodu podle potřeby.
Mléčný marcipán se na pohled od pravého mandlového marcipánu neliší, ale nemá tu pravou chuť.
S marcipánem (podle obou receptů) můžeme pracovat různě. Můžeme ho:
S marcipánem se snáze pracuje, když má pokojovou teplotu. Pracovní plochu na modelování si vždy poprášíme cukrem, aby se na ni marcipán nelepil. Při troše šikovnosti můžeme marcipán rozválet na tenký plát a pokrýt jim celý povrch i boky dortu či jiných moučníků, přebytečné části ostrým nožem jednoduše odkrojíme.
Odřezky můžeme využít na dozdobení, případně je uchovat, dobře zabalený marcipán vydrží v lednici až týden.
-> Jak připravit domácí marcipán?
Marcipán lze použít i do náplní, kterými slepujeme drobné vánoční cukroví, nebo jimi plníme rolády, řezy či dorty. Marcipán nakrájíme na drobné kousíčky a promícháme se základním máslovým krémem nebo zavařeninou. Marcipánem lze ozvláštnit i vánočku a štolu, když do středu vložíme váleček z marcipánu a upečeme, jak jsme zvyklí.
Pro větší pestrost při zdobení a tvarování marcipánové hmoty můžeme použít potravinářské barvivo k obarvení.
Pár zrnek potravinářské barvy rozpustíme v několika kapkách vody a s hotovým marcipánem dobře propracujeme.
-> 10 nejoblíbenějších druhů cukroví: Je mezi nimi i to vaše?
Marcipán připravíme podle základního receptu na mandlový marcipán. Z marcipánu vytvarujeme kuličky, do každé vtlačíme celou oloupanou mandli a znovu zakulatíme.
Pralinky polijeme rozpuštěnou čokoládovou polevou. Když poleva trochu zatuhne, obalíme marcipánové pralinky v nadrcených mandlích. Marcipánové pralinky skvěle doplní sváteční stůl s vánočním cukrovím.
Jednoduchý falešný marcipán
(doba přípravy 10 min )
Marcipán ze sušeného mléka
(doba přípravy 1 h 15 min )
Marcipánové kuličky
(doba přípravy 35 min )
Modelovací medový marcipán
(doba přípravy 35 min )
Křehká plněná kolečka
(doba přípravy 2 hod )
Letní svatební dorty a zákusky: Jaké jsou nejnovější trendy?
Svatby jsou stále nejčastěji k vidění právě v létě, tak i svatební trendy jsou právě v tuto dobu diskutovaným tématem. Jaké jsou letošní svatební novinky? Liší se moc od těch loňských? Pojďme se zaměřit na svatební dorty a zákusky na svatební tabuli. Jaké jsou letos „in“?
Foto: Pixabay.com
Autor:redakce
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena