Je čas dozrávání snad nejstaršího ovoce na světě - jablek. Jablko, ovoce sváru. Kvůli jablku, sice granátovému, byla Eva s Adamem vyhoštěni z ráje. Předkládáme několik rad na jejich kuchyňskou úpravu.
Jablko je plodem jabloně a řádí se mezi malvice. Plody začínají dozrávat ke konci prázdnin. Jablíčka mají většinou kulovitý tvar. Slupka zralého jablka se liší barvou podle odrůdy, od zelené přes žlutou až po sytě červenou.
Dvě čerstvá jablka denně dokáží upravit náš metabolismus, snižují riziko vzniku rakoviny a chrání mozek před Parkinsonovou a Alzheimerovou chorobou. Jablka neobsahují skoro žádné bílkoviny, naproti tomu mnoho vody, ale málo cukrů. Plody jsou bohaté na vitaminy (C) a stopové prvky, např. draslík, jenž je nezbytný pro správné vyvážení vody, pro přenos nervových podnětů, funkci ledvin a činnost svalů. Jablka snižují krevní tlak, cholesterol a hladinu krevních tuků. Posilují imunitní systém, srdce a krevní oběh. Stabilizují hladinu cukru v krvi, zlepšují činnost střev a normalizují střevní mikroflóru. Slupka jablka obsahuje nenasycené mastné kyseliny, hořčík, karoteny a železo.
Jablka nacházejí v naší kuchyni široké uplatnění. Jsou z nich výborné džemy, marmelády i kompoty. Používají se jako náplň do štrúdlů, závinů, koláčů i buchet. Připravují se z nich výtečná jablečná povidla. Vyrábí se z nich mošty i džusy a destilací také jabkovice (calvados). Jablka také sušíme na křížaly, které pojídáme v zimním období. Sušené křížaly namočené do vody (rumu) můžeme v zimě používat jako plnohodnotnou náhradu (náplň do moučníků) za čerstvá jablka. Sušená jablka bývají také součástí mnoha čajů. Jablka slouží i jako aroma do jiných jídel (kečup, přesnídávky, aj.) Při tepelné úpravě (pečení) ztrácí jablka až 70% vitamínu C, proto se doporučuje konzumovat jablka syrová.
Jablka skladujeme v chladu a temnu. Plody uchováváme při devadesátiprocentní relativní vlhkosti, teplotu udržujeme mezi 6 - 8 °C a v zimě minimálně 2 - 4 °C.
Jablka oloupeme (900g) a spolu s vypeckovanými broskvemi (400g) je rozmixujeme. Mladou cuketu (200g) očistíme a i se slupkou nakrájíme na kostičky. Rozmixované ovoce smícháme v hrnci s dietním želírovacím cukrem (2 balení) a lžičkou kyseliny citronové. Přidáme kostičky cukety a za stálého míchání směs uvedeme k varu. Zmírníme plamen a marmeládu 3 minuty provaříme.
Jablečnou DIA marmeládu ještě horkou plníme do nahřátých čistých skleniček (nejlépe šroubovacích), uzavřeme a zabalené do deky necháme do druhého dne pozvolna vychladnout.
Jablka (1000g) rozpůlíme, vyřízneme jádřince a naskládáme je na pekáč. Pekáč vložíme do vyhřáté trouby a jablka na 175 °C upečeme doměkka. Měkká jablka prolisujeme a necháme vychladnout.
Smetanu (2 kelímky) ušleháme s cukrem (3 - 5 lžic podle kyselosti jablek) do tuha a vmícháme ji do jablečného pyré (1/4 šlehačky si ponecháme na ozdobu). Dno mísy (dortové formy) vyložíme cukrářskými piškoty, na ně navrstvíme krém, uhladíme a povrch ozdobíme hvězdičkami šlehačky, měsíčky čerstvých jablíček i cukrářskými piškoty.
Více receptů najdete na hlavní stránce pod heslem "jablko" nebo "jablka".
Úvodní foto: Pixabay.com
Jablečná buchta s ořechy
(doba přípravy 35 min )
Jablečná buchta s pudinkem a zakysanou smetanou
(doba přípravy 45 min )
Nadýchaná jablečná bábovka s ořechy
(doba přípravy 1 hod )
Kuřecí špíz s jablky
(doba přípravy 30 min )
Babiččin jablečný štrúdl
(doba přípravy 45 min )
autor admin_vareni
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena